Radost mi dělá pohled z terasy. Připadám si jako kněžna Libuše. Omeletky o radosti s Halinou Pawlowskou

26. únor 2022

Dobrá nálada a smích uvolňují cévy a zlepšuje průtok krve. Když má člověk vztek, děje se pravý opak. Proto dnes Halina Pawlowská naplnila Omeletky radostí.

Radost mi dokáže udělat lichotka a vůbec nemusí být od mužů, stačí, když mi kamarádka řekne, že mi to sluší. Raduji se, když si koupím šaty, do kterých se vejdu, když slunce svítí nad Prahou a já se na ni dívám z terasy a připadám si trošku jako kněžna Libuše.

I pes má radost, když ho milujete

Radost člověku přinášejí psi. Mají totiž extrémně vyvinuté emoce spojené s přátelstvím. Náš labrador, když jsme s ním šli po ulici, tak se chtěl zastavit a socializovat s každým psem, kterého jsme potkali. To u nás u lidí není rozhodně tak obvyklé.

Vědci přišli na to, že když svému psovi řeknete: miluju tě, tak se jim zvýší srdeční tep téměř o 50 procent, což dokazuje jejich radost. Ne nadarmo se říká, pes nejlepší přítel člověka, protože přítele, jehož srdce by na mne reagovalo tak jako to psí, jsem ještě nepotkala!

Pusa vás zbaví až dvanácti kalorií

Taky jste si někdy připadali jako v sedmém nebi? Třeba při polibku? Taková nevinná pusa, jak tvrdí američtí vědci, nás zbaví až dvanácti kalorií. Dlouhý polibek prý dokáže zlikvidovat až 52 kalorií. Zní to sice optimisticky, ale vědci dodávají, že líbání a sex probouzejí také zdravou chuť k jídlu.

Josephe Brillant-Savarinová, sestra slavného autora děl o gastronomii, byla velkou labužnicí. V devadesáti osmi letech, upoutána na lůžko, si dala servírovat bohatý oběd. Při něm dostala srdeční záchvat a volala: „Blíží se můj konec! Pospěšte si s moučníkem!

V Omeletkách ještě uslyšíte povídku Radost z pohybu od Veroniky Velacké. Halina Pawlowská přidá svoji povídku Děsně veselej tejden aneb Pár křečovitých vzpomínek. A protože oranžové potraviny dodávají optimismus, přidá recept na lososa na pomerančích.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.