Radioservis vydal Rejchovy symfonie se SOČRem

14. prosinec 2011

Antonín Rejcha (1770-1836), hudební skladatel, pedagog a teoretik působil v Bonnu, Hamburku, ve Vídni a od roku 1808 se trvale usadil v Paříži. Dosáhl tady významného postavení: stal se profesorem, a posléze i ředitelem Pařížské konzervatoře. Mezi jeho studenty patřili Hector Berlioz, César Franck, Charles Gounod i Ferenc Liszt.

Zanechal více než stovku skladeb různých druhů a žánrů, od písní a sborů přes instrumentální hudbu až po kantáty a opery. Orchestrální hudba zaujímá v celku Rejchovy tvorby co do počtu i významu relativně méně důležité místo. Na rozdíl od doslova převratně nebojácných postupů v klavírních fugách se zhruba desítka skladatelových symfonií vědomě opírá o Haydna a Mozarta. Ostatně ničím „modernějším“ se zpočátku ani nemohl inspirovat, vždyť – jak zjistili badatelé – své první dvě symfonie zkomponoval v Hamburku ještě před říjnem 1797, tedy dva roky předtím, než svou první symfonii napsal Beethoven.

Ani další z Rejchových symfonií nepřesahují estetický rámec Beethovenových symfonických prvotin. Nemůžeme jim ovšem upřít velice šťavnatou melodickou invenci, výrazové i stavebně podnětné tematické kontrasty a občas i neotřelé zvukové kombinace. Proto stojí za připomínku v podobě nejnovější nahrávky rozhlasového orchestru pod taktovkou Ondřeje Kukala.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu