Radiofórum - zprávy 5. prosince 2007

5. prosinec 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Vláda přežila hlasování o nedůvěře

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Podruhé za jeden půlrok ustála vláda premiéra Mirka Topolánka hlasování o nedůvěře vládě. Stejně jako v červnu chtěla vyslovit nedůvěru kabinetu opozice, které k úspěchu chyběly čtyři hlasy. Pro bylo jen devadesát sedm poslanců, zatímco k vyslovení nedůvěry by jich muselo být minimálně sto jeden. Vše sledovala reportérka Radiožurnálu Veronika Malá.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Skoro dvoudenní debatu zakončilo dnes ve sněmovně rychlé hlasování. Původně měli poslanci o kabinetu rozhodnout už včera, nakonec ale opoziční ČSSD chtěla vyčkat na rozhodnutí lidovců, jestli se jejich šéf Jiří Čunek bude vracet do vlády, nebo ne. Opozice měla na hlasování právo, shodli se koaliční poslanci. Podle premiéra Mirka Topolánka byla ale den a půl dlouhá diskuse přehlídkou ztraceného času.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda ODS:
Ten mandát samozřejmě takto obnovené důvěry je silnější. Mě to vede k další práci.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
Je to legitimní nástroj opozice, ale mohla ho používat kratší dobu.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Dodal ministr financí Miroslav Kalousek. I přesto dnes zazněla z poslaneckých lavic řada ostrých slov. Podle šéfa poslanců ČSSD Michala Haška si vláda důvěru nezaslouží. Jejím jediným cílem je pak podle něj absolutní moc. Předseda Lidového domu Jiří Paroubek nicméně z výsledku překvapený nebyl.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
My jsme potřebovali sdělit své výhrady k vládě, protože vláda s námi není ochotna vést diskusi.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Poprvé se o nedůvěře vládě hlasovalo v druhé polovině června kvůli korupční kauze šéfa lidovců Jiřího Čunka.

Sněmovna schválila rozpočet na příští rok

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Poslanecká sněmovna schválila rozpočet na příští rok. Počítá se schodkem necelých sedmdesát jedna miliard korun. Rozpočet podpořili všichni koaliční poslanci, s výjimkou poslankyně Strany zelených Věry Jakubkové, která se hlasování nezúčastnila. Pro vládní návrh hlasovali také dva bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. Opozice byla podle očekávání proti. Zákon musí ještě podepsat prezident republiky. Rozpočet podrobně rozebereme v publicistické části Radiofóra.

Zdravotnické odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Jiná pravidla pro práci přesčas a změna tarifních platů na smluvní mzdy, přesně to navrhl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v novele zákoníku práce, kterou minulý týden předložil Senátu. Reakce odpůrců přišla brzy. Zdravotnické odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Vadí jim, že s nimi ministr plánované změny neprojednal a také to, že chce přesčasovou práci lékařů legalizovat. Informuje redaktorka Věra Masopustová.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Tomáš Julínek chce prodloužením pracovního týdne ze čtyřiceti na čtyřicet osm hodin vyřešit, jak říká jeho mluvčí Tomáš Cikrt, stávající placení přesčasů.

Tomáš CIKRT, mluvčí ministerstva zdravotnictví:
Nechce zákonem stanovit delší pracovní dobu, jenom rozšířit a legalizovat ty hodiny, které jsou dneska v té pololegální až nelegální oblasti.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Odboráři mají jiný model. Místo osmi chtějí zvýšit legální přesčasy na šestnáct hodin a u záchranek na dvacet. Za tyto hodiny by měli lékaři dočasně příplatek pětadvacet procent. V tom vidí předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger garanci příjmů lékařů.

Jiří SCHLANGER, předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče:
Ten návrh, který zpracováváme se zaměstnavateli, garantuje zaměstnancům stávající úroveň odměny.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Podle primáře infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavla Dlouhého by ale obě strany měly hledat jiné řešení přesčasů.

Pavel DLOUHÝ, primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice:
Přesčasovou práci je obecně potřeba omezovat, protože těch hodin, které tráví lékaři v nemocnicích nad rámec základní doby, musí být rozhodně méně, a že je potřeba k tomu přijmout příslušná organizační opatření.

Klienti České spořitelny neměli přístup k účtům prostřednictvím internetu

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Klienti České spořitelny dnes odpoledne neměli přístup ke svým účtům prostřednictvím internetového bankovnictví. Systém nefungoval mezi čtrnáctou a sedmnáctou hodinou. Důvodem výpadku byla závada na nové aplikaci, kterou spořitelna zaváděla před dvěma týdny.

Ahmadínežád označil zprávu o jaderném programu za výhru

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Za vítězství označil zprávu amerických tajných služeb o íránském jaderném programu prezident Mahmúd Ahmadínežád. Podle něj se tak potvrdilo, že nukleární program je čistě mírový, a že se Teherán nesnaží vyvinout jadernou zbraň. Ahmadínežád dodal, že Írán je připravený k dalším rozhovorům. Podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammada Baradeje se zpráva amerických tajných služeb shoduje se zjištěními agentury. I přesto šéf Bílého domu George Bush považuje Írán za hrozbu a chce na něj uvalit ještě přísnější sankce.

Za mřížemi skončili ve Francii dva členové organizace ETA

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Za mřížemi skončili ve Francii dva členové baskické teroristické organizace ETA. Policie je podezřívá ze sobotního útoku na dva agenty španělské protiteroristické jednotky ve městě na jihozápadě Francie. Jeden z napadených zemřel na místě a druhý je v nemocnici. Zpravodaj Českého rozhlasu v Paříži Jan Šmíd dodává, že o totožnosti zatčených se zatím nic neví.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Podle francouzské policie patří oba zatčení, muž a žena, k baskické separatistické organizaci ETA, ale zatím není známo, zdali se jedná o francouzské či španělské občany. Sobotní vražda dvou agentů španělské policie vzbudila ve Francii velkou pozornost. Na místo se okamžitě dostavila francouzská ministryně vnitra Michele AlliotováMarieová. ETA má ve Francii několik základen a francouzská policie úzce spolupracuje se španělskými kolegy ve snaze o identifikaci spolupracovníků této baskické organizace. Jedná se o první útok organizace ETA, při kterém přišel někdo o život od června tohoto roku, kdy tato organizace odvolala patnáct měsíců trvající příměří.

OPEC nezvýší těžbu ropy

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Organizace zemí vyvážejících ropu podle očekávání ponechala těžbu beze změny. Ropný kartel tak ignoroval přání spotřebitelských zemí po zvýšených dodávkách. Cena ropy tak zřejmě opět poroste, což potvrdil už dnešek. Americká lehká ropa se prodávala za víc než devadesát dolarů a podle analytiků může atakovat i hranici sto dolarů za barel. Ministři zemí vyvážejících ropu posoudí situaci na trhu na mimořádném zasedání za měsíc.

Rekordní jackpot v německé loterii

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Možná už přibližně za padesát minut padne rekordní jackpot v německé loterii. Ve hře je opravdu úctyhodná suma čtyřicet tři milionů eur, tedy něco přes miliardu korun. Je to historický rekord a není divu, že roste i sázková horečka. Vsadit si do Německa jezdí dokonce i hráči ze sousedních zemí a Češi nejsou výjimkou. Sázkařskou horečku sleduje redaktor Vojtěch Berger.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Už od konce října se nikomu nepovedlo uhodnout sedm šťastných čísel. Jednomu nebo více výhercům, kteří by to dokázali dnes, připadne obrovská suma, ještě umocněná tím, že se loterijní výhry v Německu nedaní. Sázkové kanceláře zaznamenaly před dnešním losováním nápor. Sázkaři podali celkem patnáct milionů loterijních lístků a tipovat navíc mohli i po internetu. Astronomická suma přilákala i řadu sázejících z okolních zemí, včetně Česka. Mluvčí německé loterie Klaus Sattler ale popírá, že by Německo zaplavili zahraniční sázkaři a dodává, že vítězem se může klidně stát cizinec.

Klaus SATTLER, mluvčí německé loterie:
Lotynku může hrát každý Němec i někdo ze zahraničí. Nemáme žádná herní omezení.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Když jackpot nepadne dnes ani v dalších dvou losováních, rozdělí se mezi ty, kteří sice neuhodli sedmé superčíslo, ale trefili aspoň zbylých šest cifer.

Mikulášská show na Staroměstském náměstí

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Do ulic dnes vyšli Mikulášové, andělé a čerti a nadělují hodným dětem dárky a pamlsky. Stovky se jich sešly také na Staroměstském náměstí v Praze. Přímo na místě tradiční mikulášskou show sleduje reportérka Kateřina Tomečková.

Kateřina TOMEČKOVÁ, redaktorka:
Staroměstské náměstí teď připomíná jedno velké mraveniště. Na mikulášskou show přišly stovky lidí, především děti a samozřejmě spousta čertů, Mikulášů a andělů. Ti také v průběhu večera soutěží o nejkrásnější masku. Různé hry organizátoři připravili i pro nemaskované děti. Za těmi kromě toho přišla také třeba sněhová královna nebo čertík Albertík. Na Staroměstské náměstí se vrátíme ještě ke konci této hodiny, kdy budeme mluvit s jedním z Mikulášů.

Lední medvěd Knut slaví rok

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
První narozeniny dnes slaví asi nejznámější lední medvěd světa Knut a oslavu si opravdu užil. Jeho ošetřovatelé v berlínské zoologické zahradě mu k obědu nadělili speciální zmrzlinový dort s kopcem ovoce a zeleniny. Knut si tak mohl připadat jako v dobách své největší slávy, kdy z titulních stránek novin a z televizního zpravodajství dokázal vytlačit i světové politiky. Televize ARD dokonce Knuta vyhlásila hvězdou roku. K jeho popularitě určitě pomohl smutný vstup do života, kdy ho matka odvrhla a medvídě zůstalo v péči ošetřovatelů. Na Knuta se od jara přišlo podívat přes dva a půl milionu lidí a zoo díky němu vydělala až deset milionů eur, tedy dvě stě šedesát dva milionů korun.

Spustit audio