Radiofórum - zprávy 16. listopadu 2007

16. listopad 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Ředitel BIS Jiří Lang zůstává ve funkci

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang zůstává ve funkci. Premiér Mirek Topolánek se shodl se členy poslanecké komise pro kontrolu BIS na tom, že není odpovědný za únik dat z této tajné služby. Případ sleduje reportér Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Topolánek byl poslední svědek, kterého si poslanecká komise předvolala. Řekl, že Jiří Lang ho o možném úniku citlivých dat informoval zhruba koncem minulého roku. Premiér mu nařídil, aby věc udržel v tajnosti a snažil se případnému ohrožení tajných údajů ze všech sil zamezit. Podle šéfa komise Jeronýma Tejce z ČSSD skončí práce tohoto parlamentního orgánu už brzy.

Jeroným TEJC, předseda poslanecké komise pro kontrolu BIS /ČSSD/:
Závěrečnou zprávu předpokládám nejpozději do čtrnácti dnů. Předložíme ji vládě i veřejnosti.

Pavel OTTO, redaktor:
Topolánek zdůrazňuje, že šlo o selhání jednotlivce a ne systému.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda ODS:
Evidentně nebyla ohrožena bezpečnost České republiky. Podařilo se dohledat a zajistit ty utajované informace.

Pavel OTTO, redaktor:
Tejc i Topolánek shodně prohlásili, že celý případ je teď plně v rukou policie a státního zastupitelství. Za to, že si bývalý příslušník BIS pořídil nelegální kopie informací o důležitých privatizacích a výběrových řízeních, mu hrozí několikaletý trest odnětí svobody.

Potravináři chtějí etický kodex pro obchodní řetězce

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Potravináři chtějí etický kodex pro obchodní řetězce. Výrobcům potravin a zemědělcům se nelíbí jejich obchodní politika a od zákona si slibují zprůhlednění. Norma by měla umožnit i státní kontrolu podmínek obchodování mezi řetězci a jejich dodavateli. Podrobnosti má kolegyně Věra Masopustová.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Podklady pro poslance, případně senátory, připravila Potravinářská komora. Co si od zákona slibuje, upřesní mluvčí komory Dana Večeřová.

Dana VEČEŘOVÁ, mluvčí Potravinářské komory ČR:
Jde o nějaké stanovení nebo úpravu odběratelskododavatelských vztahů, které by mohly být postaveny mimo jiné na tom, že ty obchodní řetězce přijmou svůj etický kodex, kterým by se potom následně řídily.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Jak by měl takový etický kodex pro obchodní řetězce vypadat, ví stínový ministr zemědělství za ČSSD Michal Hašek.

Michal HAŠEK, stínový ministr zemědělství za ČSSD:
Mně by nevadilo, když by tam řetězce veřejně přiznaly, že součástí jejich obchodních podmínek ve vztahu k nějakému subjektu bude, že bude mít nějaký ty poplatky, zalistování, regálné.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Obchodní řetězce se k návrhu zákona ještě vyjadřovat nechtějí. Považují ho za záležitost nikoliv obchodní, ale politickou.

Změny po listopadu 89 vnímá pozitivně mírná většina lidí

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Změny po listopadu 1989 vnímá podle průzkumu agentury STEM padesát pět procent lidí pozitivně, čtyřicet pět procent negativně. Nejvíc umožňují možnost nákupu zboží a služeb, svobodně projevit svůj názor, volit zákonodárce z více stran a cestovat za hranice. Nepříznivě ale hodnotí pořádek a bezpečí občanů, zabezpečení občanů ve stáří a nemoci a kritizují mezilidské vztahy a morálku ve společnosti. O změnách po roce 1989 se bude mluvit také v dnešním Duelu Radiofóra. Své názory a připomínky k polistopadovému vývoji můžete stále posílat na emailovou adresu radioforum@rozhlas.cz.

Situace v Gruzii se začíná vracet k normálu

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Situace v Gruzii se začíná vracet k normálu. Před dvěma hodinami byl zrušen výjimečný stav, který minulý týden vyhlásil prezident Michail Saakašvili. Byla to jeho reakce na opoziční demonstrace požadující jeho demisi. Saakašvili zrušil výjimečný stav po nátlaku Spojených států a Evropské unie, které také žádaly obnovení svobody slova. Gruzínský prezident dnes sice slíbil, že opozice bude moci vést normální kampaň před lednovými prezidentskými volbami a bude mít přístup do nezávislých médiích, ale největší soukromá televize Imedi zůstává vypnuta.

OBSE nepošle pozorovatele na parlamentní volby v Rusku

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
OBSE nepošle své pozorovatele na parlamentní volby v Rusku. Má prý problémy sehnat ruská víza. Moskva se ale brání a svaluje vinu na samotnou organizaci. Argumenty obou stran zaznamenal zpravodaj Českého rozhlasu v Moskvě Petr Vavrouška.

Petr VAVROUŠKA, redaktor:
Zástupci OBSE tvrdí: "Opakovaně jsme žádali vstupní víza pro naše experty a pozorovatele a ruské úřady naše prosby ignorují." Moskva oponuje: "Chyba je na vaší straně. Můžou za to zmatky ve vaší organizaci. My příjezdu pozorovatelů nebráníme." Jedním dechem ale ruská diplomacie dodává: "OBSE využívá svých pozorovatelů k politickému nátlaku." Organizace pro bezpečnost a spolupráci měla do Ruska vyslat sedmdesát osob, původně ale chtěla až čtyři stovky, což Rusko zamítlo. Reakce na rozhodnutí OBSE nechat své lidi doma jsou v Rusku různé. Například šéf horní komory parlamentu Sergej Mironov říká: "Přeci nebudeme plakat, že zástupci OBSE nedorazí. Svět se kvůli tomu nezboří." Opozice odporuje špatná spolupráce s mezinárodními pozorovateli podrývá autoritu voleb.

Obyvatelé Kosova si zvolí nový parlament

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Obyvatelé jihosrbské provincie Kosovo zítra rozhodnou o dalším osudu své země. Budou volit nový parlament, který možná ještě letos vyhlásí nezávislost provincie na Srbsku. Desátého prosince totiž vyprší mandát mezinárodních zprostředkovatelů jednání mezi Srby a kosovskými Albánci o konečném statutu Kosova. Jejich dohoda je v nedohlednu. Předvolební situaci v Kosovu přibližuje zvláštní zpravodaj Radiožurnálu v Prištině Pavel Novák.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Nedůvěra ve sliby kandidátů stran a malý zájem o politické dění, taková nálada panuje mezi kosovskými voliči.

Ehat, číšník:
Všichni jsou znechuceni dnešní situací, všemi těmi stranami. Není velký rozdíl v tom, kdo volby vyhraje, i tak budeme mít nezávislost.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Říká sedmadvacetiletý číšník Ehat. Lidé v Kosovu se dnes potýkají s existenčními problémy, jak uživit rodinu za dvě stě eur měsíčně nebo jak zajistit pro svůj dům vodu a elektřinu. Zástupci mezinárodních organizací proto vyzývají lidi, aby šli volit.

Tim GOLDIMAN, šéf mise OBSE v Kosovu:
Vysoká volební účast je nutná k ustavení demokratických institucí pro budoucnost.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Apeloval na voliče šéf mise OBSE v Kosovu Tim Goldiman. Jak Kosované tyto výzvy vyslyší, se ukáže při hlasování.

Počet obětí cyklonu Sidr v Bangladéši stoupá

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Počet obětí cyklonu Sidr v Bangladéši stále stoupá. Našlo se už údajně jedenáct set mrtvých. Další stovky až tisíce lidí utrpěly zranění nebo se pohřešují. Některé oblasti státu jsou zcela odříznuty a kontakt se obnovuje jen pomalu. Telefony nefungují ani v metropoli Dháce. Cyklon naštěstí začíná ztrácet sílu.

Netradiční případ s českou účastí řeší soud v Drážďanech

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Až před drážďanský soud se dostal zaměstnanec české kontrarozvědky, který přepadal v Německu čerpací stanice. Jak zjistil Jiří Hošek, náš zpravodaj v Německu, kuriózní je případ hlavně tím, že se muž do německého vězení chtěl dostat.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Osmadvacetiletý Pavel P. je údajně bývalým příslušníkem jedné z českých zpravodajských služeb. V Česku ho tížily značné dluhy a věřitelé mu prý vyhrožovali smrtí. S atrapou pistole tak letos v létě přepadl dvakrát po sobě stejnou čerpací stanici v Drážďanech, odkud si odnesl kolem dvou tisíc eur. Na lup se schválně nápadně oblékl a přepadenou prodavačku vyzval, aby zavolala policii. Ta muže dopadla až v okamžiku, kdy se chystal přepadnout třetí, tentokrát jinou čerpací stanici v saské metropoli. "Chtěl jsem se co nejrychleji dostat v Německu do vězení," uvedl mladý Čech, který se tímto neobvyklým způsobem chtěl chránit před dotěrnými věřiteli. Za loupežná přepadení mu ale hrozí delší azyl za mřížemi, než podle všeho zamýšlel. Služební vozidlo, které při svých zločinech používal, údajně německá justice předala českému zastupitelskému úřadu.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
V Česku se muž zadlužil údajně i u lidí na druhé straně zákona. Právě ti ho do Německa měli sledovat. Případem se zabývá i Úřad pro zahraniční styky a informace. Potvrdil nám jeho mluvčí Bohumil Šrajer.

Bohumil ŠRAJER, mluvčí Úřadu pro zahraniční styky a informace:
O tomto případu víme. Jedná se o bývalého pracovníka, občanského pracovníka služby. Tento případ, když jsme zjistili, o co se jedná, tak jsme okamžitě podnikli nezbytné kroky, to znamená informovali jsme nadřízené a začali jsme intenzivně spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení ve Spolkové republice Německo.

Lyžaře čeká první víkend na sněhu

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Tři desítky zásahů kvůli sněhu mají dnes za sebou moravskoslezští hasiči. Pomáhali například vyprostit uvízlé kamiony, vytahovali zapadlá osobní auta a také autobusy. V kraji během noci a rána napadlo až dvacet centimetrů sněhu. To u našich rakouských sousedů bylo hůř. Sněhová kalamita na dvacet hodin zcela uzavřela provoz na dálnici A21, která tvoří část vnějšího okruhu kolem Vídně. Pracovníci Červeného kříže nosili celou noc posádkám uvízlých aut horký čaj a přikrývky. Odborníci se shodují letos přišla zima neobvykle brzo a velmi razantně. Radost z ní ale mají hlavně lyžaři a majitelé zimních středisek. Jak doplňuje redaktorka Eliška Pilařová, dnes se poprvé naplno rozjely vleky v patnácti krkonošských zimních střediscích.

Eliška PILAŘOVÁ, redaktorka:
O půl deváté ráno se poprvé rozjel celý areál MísečkyMedvědín ve Špindlerově Mlýně. Podmínky shrnuje vedoucí provozu Zdeněk Spilka.

Zdeněk SPILKA, vedoucí provozu:
Myslím si, že jsme začali sezonu tak jako nikdy v takovéhle kvalitě lyžování. Takže jedou celý Mísečky, celej Medvědín, všechny sjezdovky jsou upravený. Běžecký tratě máme upravený v dýlce patnáct kilometrů a dneska v noci upravíme okruh na Benecko.

Eliška PILAŘOVÁ, redaktorka:
Dnes rozjeli provoz i v Černém Dole a v Dolním Dvoře. Večerním lyžováním zahájí Herlíkovice u Vrchlabí, Šachty ve Vysokém, Kamenec v Jablonci nad Jizerou i jilemnický Kozinec. Lyžuje se v Harrachově, na Stohu, ve Svatém Petru a na Černé hoře.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Na krkonošských sjezdovkách leží od čtyřiceti do sedmdesáti centimetrů sněhu. Zítra zahájí provoz v Pasekách a v Rokytnici nad Jizerou, na Benecku, ve Vítkovicích a v Peci pod Sněžkou.

Únik informací z Bezpečnostní informační služby

Jan ROZKOŠNÝ, moderátor:
Je to zamotaný příběh. Tajným službám vyfoukl před třemi lety jejich zaměstnanec některé citlivé údaje a snažil se je prý zpeněžit. BIS se o tom moc nešíří, když to rovnou přímo nezatlouká. A když celý případ vyjde najevo, oznámí tajná služba, že už má data zpátky pod pokličkou, takže vlastně žádný problém. A premiér Mirek Topolánek se může postavit za šéfa BIS Jiřího Langa, tak, jak to dnes i udělal.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda ODS:
V momentě, kdy jsem obdržel tu informaci koncem roku 2006, tak jsem v dané chvíli uložil řediteli BIS, aby, za prvé, situaci neřešil mediálně, za druhé, aby učinil všechny kroky pro to, aby k úniku nedošlo. Důležitý je výsledek. K úniku nedošlo.

Spustit audio