Rádio probouzí fantazii. Je to dialog mezi námi a posluchači, říká Josef Veselý

4. říjen 2016

Na Horním náměstí v Olomouci přivítal Jan Pokorný v přenosovém voze Radiožurnálu R-Stream muže, který v rozhlase pracuje už od roku 1973 a dnes bude na festivalu Prix Bohemia Radio uveden do rozhlasové síně slávy. Je jím rozhlasový publicista a moderátor Josef Veselý.

V čem je rádio za ta léta, co pracuje v rozhlase, pořád stejné? „V tom, že probouzí v lidech fantazii. Když třeba připravuji Toulky českou minulostí, tak si říkám, že každý z těch posluchačů, který je u rádia, má svůj vlastní program. V hlavě si to poskládá podle svého, podle svých zkušeností, názorů, a vlastně kolik je posluchačů u rádia, tolik je Toulek českou minulostí,“ říká Josef Veselý.

Dodává, že rádio je vlastně člověku nejblíž – noviny nebo časopis člověk odloží, televize mu vnutí obraz, ale rádio mu dá na vybranou. Každý si může představovat, co chce, a je to dialog mezi rozhlasovými tvůrci a jednotlivými posluchači.


Historie se opakuje. Kulisy jsou samozřejmě trošku pozměněné, ale stejné věci se odehrávaly za doby Karla IV., Přemyslovců, Jagellonců, Lucemburků a tak dále. Stejné věci, spiklenecké záležitosti a podrazy se konají i dnes – není to něco, co by nám nebylo vlastní. JOSEF VESELÝ

Hlas Josefa Veselého znají posluchači třeba z Toulek českou minulostí, kterých už bylo natočeno více než 1100 dílů. Sám neví, co dává Toulkám tak dlouhý rozhlasový život – nejspíše historie, která posluchače oslovuje. Co oslovuje jeho osobně? „To, že lidé jsou za ta staletí uvnitř pořád stejní. Mají jen různé kabáty, jinak voní nebo nevoní, ale uvnitř jsou stejní.“

Josef Veselý je známý i tím, že nahrává „hlasy“ zvonů. „Zvon nevydává zvuk. Když si natočíte zvuk zvonu, tak on něco vypovídá, jakoby promlouvá k lidem. Většinou hlásá mír a že je v krajině všechno v pořádku,“ říká Veselý a dodává, že každý zvon má jiný hlas.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: jap , jpr
Spustit audio