Rada pro tento den - 9.7.

9. červenec 2007
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář, který vychází v červenci, jsme pro vás vybrali rady jak vyrobit a jak použít dekorativní květinový papír

* Na obyčejný kancelářský papír, na bílou či barevnou čtvrtku nebo i na tapetu s různou povrchovou úpravou naneseme vrstvu zředěného lepidla na papír. Ihned na ni klademe čerstvě natrhané lístečky, okvětní lístky i celé kvítky. Exkluzivně působí kapradí, traviny, ale také kousky nitek a provázků. Zajímavé jsou kombinace barevných květů. Papírové kapesníčky rozebereme na tenké vrstvy a než lepidlo zaschne, pokládáme je přes vytvořenou koláž - případné sámky nejsou na škodu. Navlhčenou houbičkou pak ubrouskovou vrstvu přitlačíme k ozdobenému papíru. Přes mokrý papír položíme fólii (alobal, mikroten), zatížíme ji a přibližně hodinu lisujeme. Pak fólii odstraníme a přes kousek látky papír přežehlíme - papír se tak dosuší a dolisuje.

* Z hotového papíru vyrábíme například lampiony, které po rozsvícení působí velmi romanticky. Na okraje lampionků nalepíme manžety - třeba z vlnitého kartonu - a tím je zpevníme. Teprve pak do lampionku vlepíme drátěné očko na zavěšení.

* Hotovým květinovým papírem můžeme také polepit papírové dárkové krabičky různých tvarů a velikostí.

* Pokud chceme vyrobit dekorativní rámeček, květinovou koláž vytvoříme stejným způsobem na silnějším kartonu. Rady poslala Kateřina Kvačková z Prahy.

Spustit audio