Rada pro tento den - 9.11.

9. listopad 2009

Z listopadového čísla časopisu Receptář jsme vybrali aktuální rady Ludmily Duškové pro zahrádkáře.

Pokud ve skleníku likvidujeme poslední rajčata, nedozrálé plody nemusíme vyhazovat, ale každý z nich zabalíme do hedvábného papíru a uložíme v jedné vrstvě do bedýnky střídavě se zralými jablky nebo banány. Tyto plody vylučují etylén, který uspíší dozrávání rajčat. Plně narostlá, ale zelená rajčata také můžeme uložit do košíku a ten zavěsit nad kotel ústředního topení, kde dozrají. Existuje i třetí možnost, kdy vytrhneme celé rostliny i s kořeny a zavěsíme je v suché místnosti - třeba na půdě na trám. Sklizenou cibuli a česnek můžeme za nať úhledně splétat do copů, nebo vyvazovat do hroznů. Cibuli a česnek lze také skladovat v prodyšných sáčcích nebo ve slabé vrstvě v přepravce. Osvědčilo se rovněž úrodu rozvěsit na půdě na stěně komínu. Ke skladování lze využít i staré punčochové kalhoty: Do punčochy vložíme palici česneku či cibuli bez nati a nad každým kusem uděláme uzel. Takto pokračujeme, dokud není punčocha plná. Poté ji pověsíme na trám nebo punčochu přes trám přehodíme. Jednotlivé cibule a palice pak podle potřeby jednoduše odstřihujeme. Výhodou je, že pokud jednu z cibulí napadne hniloba, choroba se tak snadno nepřenese na ostatní skladované cibule. V kuchyni si necháváme jen malé množství cibulovin, protože především česnek v ní rychle ztrácí na kvalitě. Pokud jsme v srpnu či v září vyseli na venkovní záhony ozimé druhy zeleniny, vyplatí se vzešlé rostlinky chránit proti nízkým teplotám chvojím nebo slámou. Ještě výhodnější je ale využít netkanou textilii, která nejenže chrání rostliny proti chladu, ale i proti ptákům a zvěři. Zimní pórek pak jen stačí důkladně přihrnout zeminou. Již v listopadu odebíráme vyzrálé rouby peckovin pro jarní roubování. Rouby skladujeme buď v chladném sklepě v mírně vlhkém písku, nebo je můžeme založit do půdy na severní straně budov. Do jara vydrží i v chladničce v mikrotenových sáčcích, kdy spodní část roubů obalíme kouskem vlhké tkaniny nebo vaty. Pravidelně pak kontrolujeme, zda rouby nevyschly, nebo naopak ve vlhku neplesniví.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.