Rada pro tento den - 8.8.

8. srpen 2007
Rada pro tento den

Ze srpnového čísla časopisu Receptář jsme pro vás vybrali rady Jana Kopřivy, jak se zbavit ve stavení myší.

Aby hlodavci nehlodali.
Na větších prostorách jako jsou stodoly, sklepy, půdy a kůlny je vhodné pokládat otrávené nástrahy. Nejznámějším jedem je Kumatox S. Je to jemný modrý prášek, který obsahuje tři čtvrtě procenta účinné látky Warfarinu. Jako návnada vyhovují nejlépe ovesné vločky, obilní šrot, drcené bílé pečivo, chléb, zelenina, ovoce nebo masové škvarky. Jeden díl Kumatoxu důkladně smícháme se třemi až osmi díly návnady a pokládáme ji na místa, kde se hlodavci vyskytují, blízko jejich nor a cestiček. Na 100 m2 umístíme pět hromádek v dostatečném množství, neboť hlodavci musí nástrahu přijímat několik dní a hynou po pěti až deseti dnech.

Podstatně rychleji účinkuje Norat ATG. Tato granulovaná požerová nástraha načervenalé barvy je kromě toho opatřena voskovaným povlakem, který ve vlhkém prostředí zamezuje předčasnému rozkladu nástrahy. Účinná látka, antikoagulant brodifacoum v koncentraci pět tisícin procenta po požití snižuje srážlivost krve a zvyšuje prostupnost krevních cest, zasažený hlodavec vnitřně vykrvácí. Norat ATG působí již po jednom požití a hlodavci hynou mezi třetím až desátým dnem po přijetí smrtelné dávky.

Nejnovější nástrahou jsou malé porézní sáčky prodávané pod názvem Ratimor. Pro aplikaci se neotvírají, pouze se umístí do míst, kde se pohybují myši a potkani. Účinná látka bromadialon také patří mezi koagulační jedy, kdy zasažení hlodavci vnitřně vykrvácejí. Nástrahové sáčky jsou výrazně parfémovány vůní vanilky a kakaa, která na stanovišti vydrží hlodavce vábit i několika měsíců. Ratimor kromě toho obsahuje hořké činidlo bitrex, které působí jako chuťový odpuzovač nejen pro člověka, ale i psy a kočky. Navíc při náhodném ochutnání bitrex vyvolá zvracení dříve, než se jed dostane do zažívacího traktu.

Spustit audio