Rada pro tento den - 7.2.

7. únor 2008
Rada pro tento den

Dnes jsme z časopisu Receptář vybrali několik únorových rad pro pěstitele brambor.

Pokud chceme mít brzkou úrodu vlastních raných brambor, vysázíme je z předklíčené nebo dokonce zakořeněné sadby. Předklíčenou sadbu si připrvíme tak, že na konci února, nejpozději začátkem března umístíme bramborové hlízy do lísek tak, aby ta část hlíz, na které je více oček, směřovala vzhůru. Lísky umístíme do světlé místnosti a až do doby, než začneme naklíčené hlízy vysazovat, teplotu v místnosti udržujeme v rozmezí mezi dvanáct až patnácti stupni Celsia.

Brambory by měly vytvořit silné nazelenalé klíčky dlouhé nejvýše dva centimetry. Pozor! Hlízy k předklíčení nikdy nedáváme do tmy - klíčky se pak příliš vytahují a sadba ztrácí na kvalitě. Pokud chceme získat skutečně co nejranější sklizeň, můžeme nechat sadbu zakořenit. V tom případě asi deset dní před výsadbou prosypeme lísky kompostem nebo rašelinou. Hlízy pustí kořínky, které pro ně po výsadbě na záhon znamenají náskok. Pro ranou sklizeň jsou vhodné odrůdy Rosara, Velox, Dali, Vitese, Princess a další.

Pokud na zahrádce pěstujeme révu vinnou, od poloviny února musíme začít s jejím řezem. Míza začíná u révy vinné proudit velmi brzo, proto je třeba s řezem nečekat, protože míza z později provedených řezů silně vytéká a postižené keře tak ztrácejí značnou část stavebních látek. Pro řez je nutné vybrat dny bez mrazu - jinak řezná plocha může promrznout až k prvnímu pupenu, který může mráz poškodit natolik, že nevyraší. Bezprostředně po řezu se vyplatí na rostliny aplikovat dravého roztoče Taphlodromus piri, který je účinným nechemickým prostředkem proti sviluškám, vlnovcům a hálčivcům. Tento roztoč se prodává v plstěných pásech.

Spustit audio