Rada pro tento den - 7.12.

7. prosinec 2007
Rada pro tento den

Většina lidí zvolí jako vánoční stromek klasickou borovičku, jedličku či smrček, jiní si pořídí "věčný" umělý stromek, další jen pověsí na zeď ozdobenou větev z jehličnanu. Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali další variantu této tradiční výzdoby vánočních příbytků - je to stromek zasazený v květináči, který na svátky přeneseme domů.

Majitelé rodinných domků mohou stromek pěstovat na zahradě (nejlepší je ho i s květináčem zapustit do země), v bytových podmínkách musíme mít balkon či terasu, kde ovšem nebývají pro tyto stromky ideální podmínky. Nesmíme samozřejmě zapomínat, že stromky jsou venkovní rostliny, které v bytě příliš dlouho nevydrží. Rizikové je zejména přenesení stromku na svátky do bytu, zvláště pokud v té době venku silně mrzne. Pokud bychom rostliny přenesli z mrazu ihned do pokoje, zažily by teplotní šok. V lepším případě by opadala část jehličí, v horším by mohly časem i uhynout. Proto je nejprve umístíme asi na 14 dní do světlé místnosti, kde jsou teploty kolem 10 ?C a až poté do pokoje. Zde by neměly být déle než tři týdny. A samozřejmě než je opět vyneseme ven, znovu je postupně přivykáme na nižší teploty.

Existují i jehličnany, které lze pěstovat v bytě celoročně. Mezi nejběžnější patří Araucaria heterophylla známá též jako "pokojový smrček" či "jedlička". Roste poměrně pomalu a v bytech dosahuje výšky většinou do dvou metrů. Další vhodnou rostlinou jsou některé druhy tropických a subtropických cypřišů (Cupressus), které navíc provoní celý byt svěží vůní po jehličí. Cypřiše i araukárie nejsou nijak náročné na péči, mají rády světlé stanoviště, přes sezónu bohatou zálivku, v zimě pak stále vlhký, ne však přemokřený substrát. Jako náhrada vánočního stromku i jako živá výzdoba bytu mohou sloužit mnoho let.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.