Rada pro tento den - 6.4.
Z dubnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady Libuše Sochorové ze Spálova, jak využít vaječné skořápky, kterých po Velikonocích bývá v domácnostech nadbytek.
Skořápky jsou výborným doplňkem stravy - obsahují mimo jiné uhličitan vápenatý, uhličitan hořečnatý, kysličník křemičitý, kysličník hlinitý, kysličník fosforečný. Obsahují také velmi hodnotné stopové prvky jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou činnost. Vaječné skořápky se velmi dobře rozpouštějí v citronové šťávě nebo v kyselině citronové. Tento roztok se v těle vstřebá téměř okamžitě. Jemně mleté skořápky rovněž neutralizují přebytečnou kyselost v žaludku. Účinek je oproti jedlé sodě trvalý a bez škodlivých následků. Prášek ze skořápek je však nutné užívat nalačno, protože s tukem by mohl v žaludku tvořit pro organismus nevyužitelná vápenatá mýdla.
1) Příprava prášku: Skořápky propereme pod tekoucí vodou, na plechu v troubě je mírně upražíme a tak je nejen sterilizujeme, ale pražené skořápky zkřehnou a jdou lépe umlít – například v mlýnku na kávu. Drť pak prosejeme jemným sítem a prášek uložíme v dobře uzavřené lahvičce. Užíváme jej přímo - např. 3x denně na špičku nože a zapijeme nápojem, prášek také můžeme smíchat s medem - užíváme 3x denně lžičku. Prášek také přidáváme do jídla, které neobsahuje tuk, nebo práškem posypeme krajíc chleba.
2) Příprava roztoku: Skořápky z 10 vajec rozpustíme ve větší sklenici ve šťávě z 1 kg citronů – pozor velice šumí. Skořápky se v citronové šťávě rozpustí za 24 hodin. Roztok pijeme chlazený, 1 dl ráno a 1 dl odpoledne. Šťáva není chutná, ale je účinná při odvápnění kostí.
3) Můžeme si též vyrobit skořápkový vaječný koňak: 10 celých čistých vajec zalijeme ve sklenici citronovou šťávou, občas sklenicí zatřepeme a když se skořápky rozpustí, vejce rozmačkáme, přecedíme, přidáme med a rum nebo jiný tvrdý alkohol podle chuti. Užíváme tři lžíce denně.
Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v dubnovém čísle časopisu Receptář nebo na webových stránkách ireceptar.cz.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.