Rada pro tento den - 5.2.

5. únor 2008
Rada pro tento den

Ne na všechny opravy v domácnosti je třeba volat odborníky. Některé drobnější úkony dokáží zvládnout i šikovné ženské ruce bez velkých výdajů i dožadování se pomoci zaneprázdněného pána domu. Z únorového čísla časopisu Receptář jsme dnes například vybrali radu, jak zvládnout opravu starého těsnění vany.

To, zda těsnění již dosloužilo a za vanu začíná zatékat, zjistíme snadno po odmontování bočního krytu - podlaha pod vanou je vlhká. Tento problém je typický zejména pro klasická paneláková jádra s umakartovými koupelnami. Vana je v nich často olemována jenom hliníkovou lištou nebo těsněním z tvrdé gumy. Hliník i guma po čase doslouží a přestanou bránit průsaku vlhkosti. Nejvhodnější, velmi trvanlivé a zároveň nejrychlejší řešení nabízí silikonový tmel.

Nejprve je třeba dokonale odstranit staré těsnění a místa, na která budeme nanášet tmel, dokonale odmastíme a vysušíme, aby silikon přilnul. Tmel pak naneseme z kartuše umístěné ve vytlačovací pistoli. Před prací na kartuši našroubujeme nástavec, který umožní plynule nanést tmel v rovnoměrné vrstvě po celé délce tmelené spáry. Přebytky silikonu stáhneme profilovou stěrkou a tmel pak vyhladíme prstem namočeným v mýdlové vodě, která zabrání, aby tmel ulpěl na pokožce.

Sanitární silikonové tmely jsou vysoce přilnavé, odolné vůči výkyvům teploty, vlivům kyselého prostředí, vůči plísním i mechanickému zatížení - což oceníme především v panelových jádrech, která dokáže velmi snadno rozvibrovat ždímající pračka. Sanitární silikon nabízejí všechny větší drogerie a jedno balení v kartuši, které by mělo bohatě postačit na přetěsnění jedné vany, nás vyjde od sta do sto padesáti korun. Vytlačovací pistole má mnohonásobné použití a stojí kolem sedmdesáti korun.

Spustit audio