Rada pro tento den - 3.7.

3. červenec 2007
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme pro vás vybrali několik rad na zahradu.

Paprikový plot
Paprika je velmi křehká rostlina, která při správné péči narůstá do značných rozměrů a nasazuje velké množství plodů. Pokud ji pěstujeme na delším záhonu, můžeme vytvořit paprikový plot a zabránit vylamování výhonů. Postup je následující: za každou šestou rostlinu zatlučeme asi stoosmdesáticentimetrový kůl a pak podél řady rostlin vedeme od kůlu ke kůlu provaz ve výšce 20-30 cm. Na konci řady se vracíme druhou stranou. Provaz vyvazujeme pevně, aby dobře držel rostliny po celé vegetační období. Podle růstu rostlin případně vyvážeme ještě vrchní provaz tak, aby byl asi 15 cm pod hlavním vegetačním vrcholem. Všechny boční výhony na paprikách ponecháváme.

Údržba živého plotu
Živé ploty z opadavých dřevin sestřihujeme tak, že neřežeme do starého dřeva, ale odstraňujeme pouze špičky nových výhonů. Mají-li mít živé ploty pěkný vzhled, měli bychom je vždy sestřihávat podle napnutých provázků. Že k tomu potřebujeme kvalitní a dobře naostřené nůžky, snad netřeba příliš zdůrazňovat.

Punčocháče na rajčata
Rajčata intenzivně rostou, ta tyčková proto pravidelně vyvazujeme. Jako vázací materiál velmi dobře zužitkujeme staré punčochové kalhoty, stačí je nastřihat na silnější proužky, které jsou pružné a nezařezávají se do stonku. Při likvidaci rostlin je pak s klidem můžeme vyhodit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.