Rada pro tento den - 3.12.

3. prosinec 2007
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali několik tipů na přírodní pomocníky při úklidu domácnosti. Hlavními pomocníky mohou být citron, jedlá soda, sůl a ocet. Všechno jsou to čistě přírodní a levná čistidla, která mají abrazivní, čisticí a antiseptické vlastnosti. Určitě se budou hodit nejen při nadcházejícím předvánočním gruntování.

Univerzální čistič
- připravíme z půl litru octa, čtvrt litru vody a 20 kapek našeho oblíbeného esenciálního oleje (například citrónový, eukalyptový). Tyto ingredience rozmícháme, směs nalijeme do láhve s rozstřikovačem a postřik používáme k odstranění mastnoty a špíny například na nerezových výlevkách, odkapávačích, dvířcích trouby, myčky, čistíme s ní kuchyňské desky, keramické dlaždice a podobně. Tento čistič nám pomůže nejenom udržet v kuchyni pořádek, ale také ji příjemně provoní.

Pasta z jedlé sody
- připravíme ji z 5 lžic jedlé sody které rozpustíme v 5 lžících vody. V daném poměru můžeme samozřejmě připravit libovolné množství pasty podle potřeby. Pastou pak vyčistíme vše, co potřebujeme, uvolněné nečistoty i s pastou setřeme čistým hadříkem a ošetřený povrch případně doleštíme kůží. A kde všude lze tento prostředek použít? Je opět všestranný - vyčistíme tak vnitřek lednice, odpadkového koše, odstraníme připáleniny z nádobí, různé skvrny z podlahy. Vzhledem tomu, že pasta není abrazivní, hodí se i k čištění chromových a hliníkových ploch.

Hlávkový salát obohacený portulákem, laskavcem, merlíkem bílým a potočnicí lékařskou lze tedy směle nazvat salátem proti smutku. Důležitou roli hraje také dostatek vitaminů skupiny B-folátů (obsahují je brokolice, fazole, růžičková kapusta, špenát) a vitaminů B6 a B12 (obsahují je banány, cibule, hrášek, kedlubny, ředkev, dýně). Starším lidem se špatným krevním oběhem může proti depresím pomoci výtažek z jinanu dvoulaločného neboli ginkga. Výtažek je k dostání v obchodech se zdravou výživou a postačí jej užívat 120 mg denně. Nikoli více, jinak by naopak mohl přivodit podrážděnost provázenou průjmy.

Citronová šťáva
- je rovněž osvědčeným přírodním prostředkem a lze ji použít především na všechny špinavé a zapáchající dřevěné plochy. Její účinek ještě zvýšíme, pokud ji smícháme se solí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.