Rada pro tento den - 3.10.

3. říjen 2007
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali několik užitečných zlepšováčků.

Kapsa se nevytrhne
Občas se stane, že vytrhneme otevřenou část kapsy našité na oděvu, třeba na letních šatech, na pracovním plášti, na zástěře a podobně. Milada Čermáková z Havlíčkova Brodu tento problém vyřešila následovně: než kapsu našije, přišije do místa, kde končí otevřená část našité kapsy začištěný proužek téže látky široký asi 1,5-2 cm a dlouhý stejně jako kapsa. Horní část kapsy pak našije na přišitý výztužný proužek. Nejvíce namáhaná část kapsy je tedy přišitá na zpevněném podkladu a vytržení již nehrozí.

Kam schovat ovladače
Tento problém vyřešil po svém Jaromír Novák z Mlýnce, kterého rozčilovalo, když se na stolku před televizí volně povalovaly ovladače k televizi, satelitu, videu a k bůhvíčemu ještě. Občas se i některý ztratil a chvíli trvalo, než se našel. Stolek má dřevěný rantl a pana Nováka napadlo na každý ovladač nalepit kousek suchého zipu a tentýž zip nalepit zevnitř na rantl stolku, takže ovladače jsou schované. "Chvilku trvalo, než jsme si na to zvykli, ale nyní má každý ovladač své místo a nikdo ho nehledá," říká autor zlepšováčku.

Poštovní schránka
Paní Ludmila Čárová z Krasonic napsala, že původně u nich měli na brance schránku vyrobenou z plastového patníku. Ovšem nahradili ji vyřazenou plastovou vodní nádržkou záchodového splachovadla. Nádržka je připevněna vrchní otevřenou stranou k brance zevnitř, v brance je otvor krytý sklopným plechem. "Má to výhodu, že tato schránka se jen tak nepřeplní," pochvaluje si paní Čárová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.