Rada pro tento den - 3.1.

3. leden 2008
Rada pro tento den

Jedním z tajemství úspěchu asijské kuchyně je používaná zelenina, přičemž většinu jejích druhů neumíme ani pojmenovat. Z prvního letošního čísla časopisu Receptář jsme proto vybrali informace o základních druzích této zeleniny. A k tomu pár rad, jak některé z nich pěstovat i u nás.

Velkou skupinu asijských zelenin tvoří takzvané greens. Jsou listové zeleniny používané do salátů nebo k rychlé tepelné úpravě. Chuť přechází od jemné a nevýrazně listové až po pikantní hořčičnou. Greens patří do velké rodiny brukvovitých, které se však od svých příbuzných našeho zelí či květáku velmi liší. Velkou výhodou asijských greens je rychlý růst a krátká vegetační doba. Dopěstování plně vyvinutých rostlin trvá 50-60 dnů, ale již 30 dní od výsadby můžeme sklízet mladé křehké listy. Optimálním termínem pro pěstování je letní výsev s podzimní sklizní, je ale možné je pěstovat i na jaře. Horké letní dny těmto rostlinám nesvědčí - při dlouhém dni vybíhají do květu. Greens vypěstujeme jednoduše z přímého výsevu, můžeme ale zkusit i předpěstovat sadbu. Předpěstované sazenice jsou obzvlášť výhodné k výsadbě po sklizni letních plodin. Rostliny pěstujeme ve strukturní půdě dobře zásobené živinami a pravidelně je zaléváme. Hlavní druhy asijské zeleniny: MIZUNA. Tvoří v dospělosti mohutnou, 25-35 cm vysokou růžici štíhlých listů. Je výborná do salátů i na dušení. Listy jsou ceněny hlavně pro vysoký obsah vitamínu C, draslíku a vápníku. Nízký obsah cukrů předurčuje tuto zeleninu pro diabetickou a redukční dietu. MIBUNA je vzrůstem velice podobná mizuně, podobné je i využití v kuchyni. Liší se jen tvarem listů. KOMATSUNA neboli hořčičný špenát tvoří otevřenou růžici s velkými zelenými listy příjemně jemné hořčičné chuti. Mladé listy jsou výborné na saláty, starší k dušení nebo úpravě jako náš špenát. Listy se v asijské kuchyni konzervují solením, sušením, nebo se nakládají do sójového nálevu.

Spustit audio