Rada pro tento den - 30.7.

30. červenec 2007
Rada pro tento den

Z červencového čísla časopisu Receptář jsme pro vás vybrali rady, jak se chránit před nežádoucími následky příliš dlouhého pobytu na slunci.

Hrozí nejen obvyklé spáleniny, ale i riziko pozdějších nepříjemných následků, jako je rychlé stárnutí pokožky či kožní nádory. Jižní národy dobře vědí, proč se přes poledne drží v chládku a užívají siestu. Klidně si ji dopřejme také a kolem poledne mezi jedenáctou a třetí odpolední hodinou se raději držme někde ve stínu. A pokud se již pohybujeme na sluníčku, oblékneme si vzdušnou košili s dlouhým rukávem a na hlavu nasadíme slamák či podobnou vhodnou pokrývku.

Samozřejmostí by mělo být ošetření pokožky slunečním krémem s ochranným faktorem - nezapomínáme na zvlášť ohrožená místa, jako jsou ušní lalůčky, kolena nebo nárty chodidel. Ochranné krémy použijeme i ve dnech, kdy je u moře či na horách pod mrakem. Je také důležité pravidelně se prohlížet a při jakémkoliv podezření, že se na kůži děje něco nezdravého, raději navštívíme lékaře. Léčba kožních nádorů má totiž největší naději na úspěch, pokud se je podaří zachytit a odstranit v ranném stadiu.

Když už se spálíme, úlevu přinesou chladivé zábaly přežehlenou a tedy sterilní látkou namočenou do převařené a vychlazené vody nebo zeleného čaje. Vhodné je zábaly střídat s nanesením hydratačních krémů - například s výtažkem aloe vera. Proti hrozícím zánětům preventivně jeden den podáváme například aspirin či ibuprofen. Při velmi silném zánětu a nesnesitelném svědění vyhledáme lékaře.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.