Rada pro tento den - 30.4.

30. duben 2009

Z dubnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali návod Zdeňka Neubauera z Vidonína, jak si velmi jednoduše zhotovit filtr k zahradnímu čerpadlu, které například používáme při provzdušňování zahradního jezírka.

Kdo používá čerpadlo k tomuto účelu, jistě potvrdí, že se velmi často ucpává různými většími nečistotami, které do jezírka zanáší vítr. Pan Neubauer zkoušel různé způsoby, jak čerpadlo ochránit, až nakonec s úspěchem vyzkoušel jednoduchý, a až překvapivě účinný filtr, jehož základem je stará dobrá PET láhev. Z láhve uřízneme dno, do původního víčka vyvrtáme otvor o průměru sacího vstupu čerpadla a takto upravenou láhev usadíme na čerpadlo. Předtím ji samozřejmě vyplníme filtrovacím materiálem - tím je kus obyčejné silonové sítě do okem proti mouchám, kterou volně stočíme a vsuneme do láhve. Konec sítě přeložíme tak, aby vytvořil jakési falešné dno láhve. Můžeme ale také síť jen zmuchlat a do láhve natlačit. Čím větší kus sítě použijeme, tím bude filtr účinnější. Filtr zachytí většinu hrubých nečistot a to, co projde oky síta, zpravidla projde i čerpadlem. Pokud čerpadlo používáme k pohonu různých vodních her, jako jsou například vodní fontánky, umělé potůčky, které mají velmi malé trysky, vložíme do filtru z PET láhve nejprve kolečko z molitanu a pak teprve síť. Molitan zachytí i velice drobné nečistoty. Můžeme zvolit molitan o různé prostupnosti a tím vlastně regulovat stupeň čištění vody. Pro čerpadla, která mají štěrbinový vstup vody do sání, upravíme PET láhev tak, že odřízneme oba její konce, takže získáme pružnou trubku, kterou vyplníme filtračním materiálem a drátkem ji pak připevníme k čerpadlu. Všechny části filtru jsou snadno dostupné, snadno se čistí a mají i tu výhodu, že jsou průhledné a na dně jezírka nejsou ve vodě téměř vidět.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.