Rada pro tento den - 30.1.

30. leden 2008
Rada pro tento den

K současným módním rostlinám do bytu patří palmy. Jejich pěstování je ovšem náročné, proto jsme z lednového Receptáře vybrali tipy jak si s nimi poradit od Václava Větvičky, vedoucího správy zámeckého parku ve Štiříně.

Pořídit si palmu do bytu znamená, "zadělat" si na starosti v příštích letech. Některé totiž vyrostou až ke stropu a co pak s nimi. Palmy nelze upravovat řezem, tvarovat či zmenšovat jako jiné "pokojové rostliny". Alespoň většinu z nich a je lhostejné, zda jde o palmy tzv. zpeřené s listy jako má datlovník nebo palmy dlanité, s listy dlanitě členěnými jako vějíře, jejichž představitelem může být jediná evropská palma, žumara nízká. Ta také může být jednou z mála pěstovatelných v bytě delší čas, aniž by nadzvedávala strop. A ta to možná byla, která zavdala pojmenování celé skupině. Latinské palma (palmae) znamená v prvé řadě dlaň, a teprve přeneseně palmu.

Jinou drobnou, spíš "keřovitou" (protože odnožuje) palmou je palma malá už podle svého jména, palmenka nízká, Rhapis humilis. I ta má dlanitě členěné listy. Dokonce nevyžaduje jako jiné palmy světlé a slunečné místo, spokojí se s polostínem, v létě s teplem, v zimě s teplotami od +5 do +10 oC. Je to asijská palmička, které prospívá časté rosení listů a škodí suchý vzduch.

Dalšími "drobnými" palmami je například kokosovec Weddelův, Micriocoelum weddelianum, filigránská palma z tropických deštných lesů, ne vyšší než 150 cm, ideální pro zimní zahrady.

Pokud se chcete těšit s přítomností palmy v bytě, pak si třeba vysejte "pecku" z datlovníku. Nejméně 10 let s ní bude soužití příjemné, pak vás z bytu vystěhuje. Nebo vy ji.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.