Rada pro tento den - 27.9.

27. září 2007
Rada pro tento den

Ze zářijového čísla časopisu Receptář jsme vybrali dvě známé rostliny, které mohou být mimo jiné prospěšné i diabetikům - artyčok setý a čekanku polní.

Nezralé bodlákovité úbory artyčoku jsou používány jako lahůdková zelenina. Lze jej pěstovat i u nás v teplejších oblastech. Pro léčebné účely se používají listy a jeho pěstování je tedy snazší. Artyčok se používá především při žloutence a jiných jaterních onemocněních. Podporuje detoxikační činnost jater, tvorbu a vylučování žluči i trávicích enzymů. Ovšem pomocníkem je i při cukrovce - snižuje hladinu krevního cukru, zlepšuje trávení i látkovou výměnu. Má i účinky protialergické, což se uplatňuje především při léčbě ekzémů. Listy artyčoku sbíráme v době květu, obvykle od července do srpna. Používat lze i kořen. Nejúčinnější formou je odvar ze sekaných listů - polévkovou lžíci listů povaříme dvě minuty v šálku vody, a necháme 10 minut odstát. Pijeme čtyřikrát denně. Na nálev stačí jen dvě lžíce na šálek. Z kořenu, který má účinky podobné, můžeme připravit odvar ve víně: 80 g čerstvého kořene nadrobno nakrájeného naložíme do 1 litru vína, krátce povaříme a užíváme třikrát denně polévkovou lžíci po dobu tří týdnů.
Čekanka podporuje činnost jater, vylučování žluči, mírně snižuje hladinu krevního cukru a podporuje metabolismus. Zlepšuje též trávení a v trávicím traktu působí protizánětlivě, pomáhá také od zácpy, především takzvané cestovní. Účinné látky obsahuje kořen, který sbíráme buď na podzim (od září do listopadu) nebo na jaře. Použít lze i nať - především listy - kterou sbíráme před rozkvětem. Pro léčbu očí se sbírá samotný květ v době, kdy se začíná rozvíjet - obvykle v červenci. Nálev připravujeme ze lžičky sekaného kořene či listů na šálek vody, užíváme dvakrát denně. Silnější odvar se hodí na obklad bolavých kloubů i některých ekzémů, posiluje také pokožku a zmírňuje vrásky. Při zánětu spojivek vyplachujeme oči nálevem z květů, čerstvá šťáva z kořene zase podporuje růst vlasů. Čekanku lze užívat i dlouhodoběji bez vedlejších účinků.

Spustit audio