Rada pro tento den - 27.1.

27. leden 2009

Z lednového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady, jak vyrobit přírodní ptačí budku. Návod poslal Jan Zíma z Prahy. Zdá se, že na výrobu ptačích budek je ještě brzo, ale již nyní se můžeme poohlédnout pro vhodném materiálu pro přírodní ptačí budky.


Pro korpusy budeme totiž potřebovat vyhnilé kmeny a na stříšky neboli čepice budek pak borovicové krajiny, tedy dřevěné koláče odříznuté z konce kmene stromu. Shánět je koncem dubna či začátkem dubna už by mohlo být pozdě. Vyhnilé kmeny a borovicové krajiny si tedy opatříme ještě v zimě na pile, můžeme také pátrat mezi palivovým dřevem. Na jaře pak z vyhnilých kmenů nařežeme špalky, tedy korpusy, upravíme vnitřek jejich dutin a nahoře je šikmo seřízneme. V horní části každého korpusu pod jeho nejvyšším horním okrajem vyvrtáme vletový otvor. Proti vletovému otvoru pak vyvrtáme v zadní straně další menší otvor pro vratový šroub, kterým ke korpusu zvenčí přišroubujeme svisle laťku. Mezi laťku a korpus pak nahoře a dole provlékneme popruhy, kterými budku snadno připevníme ke kmeni stromu. Na vršek korpusu pak přibijeme čepici z krajinky a do spodku zasuneme dno vyříznuté také z krajinky nebo patřičně přiříznutého silnějšího prkna, které vytvoří jakýsi špunt. Korpus dole ze stran provrtáme tak, aby vrt zasahoval i do vloženého dna. Postačí takto vyvrtat čtyři otvory. Do nich pak zasuneme hřeby o nepatrně menším průměru než mají vyvrtané otvory, aby se hřeby daly snadno vytáhnout. Když po hnízdění ptáci budku opustí, dno snadno vyjmeme a budku vyčistíme pro další nájemníky.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.