Rada pro tento den - 2.7.

21. září 2010

Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali rady, jak správně zamrazovat zeleninu - ať již koupenou nebo zeleninu, kterou jsme sklidili na zahrádce a potřebujeme ji uchovat co nejčerstvější do zásoby.

? Zamrazujeme pouze čerstvé a zdravé potraviny. ? Zamrazujeme raději menší porce, je to rychlejší a úpornější, navíc tak máme jistotu, že je jídlo dokonale zamražené. ? Ideální je uchovávat potraviny v mrazáku při - 18?C, kdy netrpí kvalita ani naše peněženka při placení elektřiny. ? Zlepšit kvalitu a prodloužit dobu skladovatelnosti můžeme také tak, že potraviny ukládáme do takzvaných vakuových obalů. ? Pro lepší zmrazení dodávají někteří výrobci ke svým mrazákům také mrazicí podnos - ovoce či jiné potraviny na ně rozložíme a ony se zmrazí každý kus zvlášť, aniž by z nich vznikla dřeň či kaše. ? Pokud mrazák zapínáme po delší době, kdy byl mimo provoz, nebo poprvé, doporučujeme uvést ho do chodu a potraviny do něj uložit až po čtyřech hodinách. ? Podobě jako u chladniček i u mrazáků platí, že spotřebu přístroje negativně ovlivňuje nevhodné umístění - například do výklenku, k jižní stěně domu nebo pod sluncem ozářené okno. ? Mrazák nesmí přijít ani ven nebo do prostorů, kde teplota klesá o 10 až 15 ?C pod klimatickou třídu, do níž je spotřebič zařazen. Pokud mrazák dáme do těchto míst, značně tak zkrátíme jeho životnost.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.