Rada pro tento den - 26.7.

26. červenec 2010
Rada pro tento den

Z internetového Receptáře vybíráme užitečné rady a tipy.

Voňavý kerblík
Kerblík je nenáročná, rychle rostoucí jednoletka s výtečnou chutí a jedinečnou vůní. Můžete ho pěstovat i ve stínu pod stromy. Spolu s petrželkou, pažitkou a estragonem dá vzniknout vaší vlastní, čerstvé verzi proslulé bylinkové směsi francouzské kuchyně, takzvaných jemných bylin, fines herbes. Francouzi ji přidávají k řadě pokrmů, především rybích, ale i vaječných, drůbežímu masu i do salátových zálivek. Samotný kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) má delikátní chuť připomínající estragon, čechřici i petržel. Je výborný ve smetanových polévkách a omáčkách, nebo s dušenou mrkví na másle.

Nejlepší chuť mají listy kerblíku čerstvé a mladé. Sklízíme je proto ještě před tím, než rostlina rozkvete. K pokrmům je přidáváme, pokud to jde, až na závěr vaření – uchovají si tak chuť, vůni a více prospěšných látek. Listy kerblíku také podporují zdravé trávení. Aroma lístků lze uchovat nejlépe zmražením, nebo naložením do octa či oleje. Kerblík je kolem 30 cm vysoký, má jemně dělené, křehké listy a okoličnatá květenství. Pěstujeme ho jako jednoletku. Prospívá v lehké, propustné, ale zároveň dostatečně zavlažované půdě. Nejlépe se mu bude dařit na polostinném stanovišti. Zatímco středozemní aromatické bylinky voní tím více, čím větší dávku slunečních paprsků jim dopřejeme, kerblík je nejaromatičtější a nejvzhlednější naopak ve stínu. Daří se mu i na okenním parapetu, nejlépe na severně či východně orientované straně.

Další podrobnosti o pěstování kerblíku a také recepty a tipy, do kterých jídel ho použít, najdete v internetovém Receptáři na webu www.ireceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.