Rada pro tento den - 26.7.

26. červenec 2007
Rada pro tento den

Z červencového čísla časopisu Receptář jsme pro vás vybrali další rady, které užitkové rostliny můžeme pěstovat spolu, protože se dobře snášejí, a které se naopak nesnášejí.

Kedlubny
Zasadíme-li kedlubny spolu s červenou řepou, porostou oba druhy lépe. Zasadíme-li je však blízko rajčat, obě zeleniny zvadnou.

Mrkev
Zimní mrkev je dobré vysévat vedle podzimního póru, cibule, fazolí, hrachu či vedle salátu - vzájemně si podporují svůj růst. Před škůdcem pochmurnatkou můžeme mrkev ochránit vysazením póru, cibule nebo šalotky. Jiným účinným prostředkem je pravidelný postřik odvarem z kopřivy. Proti háďátku k mrkvi vysadíme aksamitník.

Okurky
Salátovým okurkám i nakladačkám se bude dařit ještě lépe, pokud bude jejich sousedem kopr, hrách, koriandr, kmín nebo fenykl. Pokud u okurek vysadíme kopr, získají intenzivnější chuť a vůni. Proti háďátku je dobré zasadit poblíž aksamitník vzpřímený.

Pór
Podzimní pór má rád za společníky zimní mrkev a celer. Tyto druhy zeleniny se navzájem příznivě ovlivňují. Proti molíku se doporučuje listy póru preventivně postříkat nálevem z kopřiv. Rady jsou od Evy Bakešové z Oldřichova v Hájích.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.