Rada pro tento den - 26.6.

26. červen 2009

Z červnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady čtenářů, jak zavařovat vyuzené klobásy.

Eva Hotařová z Jaroměřic radí toto: Do zavařovací sklenice naskládáme vyuzené klobásy, zalijeme je do 1/3 studenou vodou a přidáme 1 velkou lžíci vepřového sádla. Sklenice dobře očistíme a uzavřeme. Dáme je do hrnce a při 80 °C je hodinu zavařujeme. Strýček Jany Vačkářové ze Žamberka byl řezník a klobásy nakládal tak, že je zaléval do sádla. Narovnal uzeniny do hrnce (kameňáku či kbelíku) a zalil je vyškvařeným sádlem ze zabíjačky. Paní Vačkářová dále píše, že teta byla někdy překvapená, kde všude klobásy našla. Viera Pašková z Nižné na Slovensku uvádí dva své recepty: 1) Před zavařením klobásy umyjeme ve vlažné vodě, necháme je okapat a plníme je do sklenic. Ukládáme je vodorovně, přitom jednotlivé nožičky klobásy neodřezáváme, dokud nezakryjí celý obvod sklenice. Střed, kde zůstane místo, pak vyplníme svisle vloženými odříznutými nožičkami klobásy. Klobásy zalijeme několika lžícemi vody nebo vývarem a sterilizujeme 1,5 hodiny. 2) Na dno sklenice dáme trochu sušených hub a na ně postupně navrstvíme klobásy a kysané zelí. Trošku je stlačíme, vzniklé místo vyplníme zelím, přidáme vodu ze zelí nebo čistou vodu tak, aby hladina dosahovala asi 2 cm od horního okraje, sklenice uzavřeme a sterilizujeme 1,5 hodiny. Jan Pavlíček z Chotěboře nabízí rovněž dvě možnosti: Klobásy zavaříme buď ve slaném nálevu, nebo v rostlinném oleji a sice 1 hodinu při 100 °C. Takto konzervované klobásy vydrží i několik let. Anna Špačková z Babic radí toto: Klobásky otřeme ubrouskem nebo utěrkou, narovnáme je do sklenic a zalijeme vodou do poloviny až tří čtvrtin, sklenice uzavřeme a zavaříme, stačí 10-15 minut při 90 °C. Paní Špačková používá staré sklenice masovky, před uzavřením sklenic jejich okraje otře suchou utěrkou a potře je bílkem. Pak na sklenice nasadí skleněná víčka opatřená vyvařenou gumičkou a upevní je pérovými plechovými příchytkami. Takto můžeme zavařit i špek, uzené kosti, kolena i žebra. Šťáva ze zavařených klobás je pak výborná k dochucení polévek (kroupová, zelňačka), guláše a podobně. Jídlům šťáva dodává pěknou vůni uzeného masa.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka