Rada pro tento den - 26.11.

26. listopad 2010
Rada pro tento den

Tip na výlet za světovou dobrotou

V Drážďanech už pečou svou slavnou máslovou vánoční štolu plnou rozinek, velkých sultánek i drobnějších korintek. Proslulost drážďanské štoly, jejíž receptura je chráněna regionální pekařskou a cukrářskou známkou Dresdner Stollen, vznikla už v patnáctém století, kdy papež Inocenc VIII. povolil na naléhání saského kurfiřta přidávat do těsta máslo. Do té doby si pekaři museli vystačit s olejem. A máslový zázrak začal dobývat svět.

Peče se od listopadu, neboť tradiční kynutá vánoční štola nabízí vyzrálou směs chutí teprve po dvou- až třítýdenním rozležení v chladu (zabalená v mikrotenu či alobalu). Tvar štoly má připomínat Ježíška − novorozeně zavinuté v pleně. Nakrojena by štola neměla být dříve než po štědrovečerní bohoslužbě. Pak ochrání dům od nemocí a neštěstí. V saském městě se od roku 1994 vždy v sobotu před druhou adventní nedělí, letos 4. prosince, koná Slavnost Drážďanské štoly (Dresdner Stollenfest). Součástí je velký trh vánočního pečiva. Koupit se tu dají například štoly mandlové či makové, prý i se šampaňským. Ale především variace nejoblíbenějších a nejtypičtějších štol s množstvím různých rozinek.

Drážďanští pekaři a cukráři pečou pro slavnost obří, bezmála čtyřtunovou štolu. Ve slavnostním průvodu je pak koňským povozem přepravena centrem města na vánoční trh Dresdner Striezelmarkt na náměstí Altmarkt. Tady ji rozkrájejí nožem dlouhým 1,6 m, aby jí návštěvníci slavnosti mohli ochutnat.

Další tipy pro adventní čas i recept na drážďanskou štolu najdete v internetovém Receptáři na webu www.ireceptar.cz

Spustit audio