Rada pro tento den - 25. srpna

25. srpen 2011
Rada pro tento den

Víte, jak pěstovat kapustu, zejména tu ozimou? Tak si přečtěte radu pro dnešní den.

Kapusta snižuje hladinu cholesterolu, posiluje stěny cév, imunitní systém a dobře pročistí organismus. Má velký obsah vlákniny, a tudíž působí příznivě na zažívání. Obsahuje vitamin C, a to několikrát více než citrusové plody. Je významným zdrojem kyseliny listové, důležité pro zdravý vývoj lidského plodu. Je lépe stravitelná než zelí. Kapusta patří mezi nejzdravější zeleniny a její pěstování není složité. Například hlávková kapusta na rozdíl od jiných druhů košťálovin vyniká odolností vůči chladu a ozimé odrůdy a zejména kapustu růžičkovou můžeme sklízet i v zimě za mrazu. Kapustě nejlépe vyhovují středně těžké hlinité humózní půdy, raným odrůdám se daří v lehčích půdách s dostatečnou zásobou živin a půdní vláhy. Záhon udržujeme bez plevelů a v létě zeleninu vydatně zaléváme.

Ozimé odrůdy mají vegetační dobu dlouhou 240–250 dní, na záhon se vysazují do konce září a sklízet je lze až do ledna přespříštího roku. Kapusta se řadí mezi plodiny první trati. Na podzim zapravíme do půdy 4–5 kg/m2 chlévského hnoje a půdu povápníme. Dalších 20–25 g/m2 dusíku pak do půdy přidáme před výsadbou. Během vegetace je potřeba dodat dalších 8 g/m2 dusíku. Dávku dusíku rozdělíme – první dodáme, když mají rostliny 8–9 listů, druhou pak před tvorbou hlávek. Do půdy přidáváme i vícesložkové NPK hnojivo. Přihnojení kapusty dřevěným popelem zpevní růžičky.

Nejodolnější odrůdy kapusty růžičkové přežijí i desetistupňový mráz. Na rozdíl od hlávkové kapusty půdu pro pěstování kapusty růžičkové hnojíme asi 14 dní před výsadbou. Neměli bychom však použít čerstvý hnůj, ten by podpořil tvorbu lehkých, řídkých a neuzavřených růžiček. Růžičky mohou mít žlutou nebo zelenou barvu, obojí lze dobře skladovat. Protože růžičková kapusta roste pomalu, v prvních měsících ji lze vysít například mezi řádky salátu či špenátu. Aby se malé hlavičky lépe vyvíjely, můžeme ke konci září nebo na počátku října vyříznout nebo vylomit vrcholky, které lze plnohodnotně uplatnit v kuchyni.

Další podrobnosti o kapustě a kapustové recepty najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.