Rada pro tento den - 24.9.
Ze zářijového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady, jak uchovat přebytky hub, které jsme přinesli z lesa.
Nejpoužívanějším způsobem konzervace hub je sušení a zmrazování. Sušíme a zamrazujeme jen zdravé a očištěné houby. Houby k sušení nakrájíme na plátky silné kolem půl centimetru a rozložíme je nejlépe na vzdušné síto (například síťku do okem proti hmyzu), které umístíme ve stínu na suchém místě - ať již venku nebo v místnosti. Takto předsušené houby pak zvolna dosušíme, nejlépe v elektrické nebo plynové troubě, až na zlomu praskají. Během dosoušení sledujeme, aby se nepřismahly - houby pak zhořknou a jsou k ničemu. Suché a ještě teplé houby pak nasypeme do předehřáté skleněné láhve, nejlépe z tmavého skla, se širokým hrdlem a zabroušenou zátkou. Houby nám pak vydrží i několik let.
Naproti tomu o zmražených houbách platí Kozinovo "Do roka a do dne". Zmražené houby totiž podobně jako zelenina vymrzají, získávají pachuť a už po roce ztrácejí na kvalitě. Houby k zamrazení nakrájíme, krátce povaříme a necháme dobře okapat. Vychladlé kusy hub rozložíme odděleně v jedné vrstvě na pekáč nebo na podložku, která se vejde do šuplíku výkonné mrazničky. Do jednoho šuplíku můžeme dát i více vrstev nad sebe, houby zamrazujeme do druhého dne. Houby zmrazené na kámen sklepneme z podložky, nasypeme do sáčku pro uchování potravin, vložíme cedulku, o jaký druh hub jde, sáček dobře uzavřeme a neprodleně ho uložíme zpět do mrazničky. Výhodou je, že takto zamrazené houby zůstávají sypké a lze je odebírat ke spotřebě postupně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.