Rada pro tento den - 24.7.

24. červenec 2008
Rada pro tento den

Z červencového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady a šikovné nápady čtenářů.

Rotoped z jízdního kola si vyrobil František Holík ze Všeminy. Osičku středu zadního kola přišrouboval na podstavec, aby se kolo nedotýkalo země. Podstavec tvoří dva rovnoběžné trojúhelníky svařené z železných profilů a postavené na základnu. V dolních vrcholech jsou trojúhelníky vzájemně propojené dvěma rovnoběžnými profily, aby měl stojan stabilní čtvercovou základnu. Osa zadního kola je uchycena v držácích navařených ve stejné výši na vnitřních stranách trojúhelníků stojanu. Ve spodní části stojanu je namontován posuvný váleček, kterým se reguluje odpor zadního kola při šlapání. Přední kolo je pro větší stabilitu fixováno ve zvláštním nízkém stojanu ze dvou delších rovnoběžných profilů spojených na šířku pneumatiky kola dvěma kolmo navařenými železnými hranoly.

Aby petrolejová lampa nečoudila, používá Jan Pavlíček z Chotěboře tento postup: Cylindr umyje v roztoku vody a jaru a když sklo uschne, zevnitř je vyleští zmuchlanými novinami. Knot namočí do roztoku kuchyňské soli (asi lžíce soli na deci vody), nechá jej uschnout, vymne krystalky soli a vršek knotu zastřihne tři milimetry od obou krajů pod úhlem 45 stupňů. Pokud chceme, aby růže ve váze zůstaly co nejdéle krásné a svěží, ponoříme stonky květin na několik vteřin do vařící vody a teprve potom je vložíme do vázy se studenou vodou. Budeme překvapeni, jak dlouho ve váze vydrží. Tato finta se osvědčila paní Zdence Prokošové z Prahy 5.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.