Rada pro tento den - 23.8.

23. srpen 2007
Rada pro tento den

Kočky chované v bytě potřebují něco, na čem by se mohly vyřádit, tedy různá protahovadla, domácí tělocvičny, škrabadla a pozorovatelny, odkud by měly přehled o všem, co se v bytě šustne. Ze srpnového vydání časopisu Receptář jsme vybrali dva nápady čtenářů.

Například Dana Paťhová z Krymlova (neplést k Krumlovem) poslala návod na "kočkolez", který zhotovil její manžel ze silnější rozdvojené větve, která zbyla po prořezu ovocných stromů. Spodní konec větve pan Paťha zabetonoval do vyššího dřeveného květinového truhlíku, aby kočkolez získal potřebnou stabilitu. Jeden konec výhonu větve seříznul výše, druhý v nižší úrovni a na oba konce pak přišrouboval sedátka z oválných překližkových desek. Sedátka mají molitanové čalounění a látkový potah. Paní Paťhová píše, že jejich kočce se vyhlídkové šplhadlo velice líbí.

David Turoň z Prahy pak podobné šplhadlo zhotovil z větších silnějších větví a šplhadlo vylepšil tím, že větve potáhnul obalem z nohavic obnošených starých džín. Tento vyhlídkový kočkolez tedy kočce zároveň slouží jako škrabadlo, na kterém si domácí mazlíček může podle libosti zkoušet ostří svých drápků, aniž by tím utrpěly jiné předměty v domácnosti. Výrobu škrabadla si pan Turoň zjednodušil tím, že místo obvyklé jehly a nitě použil lepidlo na textil. Džínový obal tak jde převléknout mnohem rychleji a bez větší námahy. Kočce prý trvá přibližně tři čtvrtě roku, než nohavice potrhá natolik, aby bylo potřeba škrábací kočkolez převléknout.

Spustit audio