Rada pro tento den - 23.4.
Z dubnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali tip na jednu novou zajímavou exotickou léčivou rostlinu. Její latinský název zní Morinda citrifolia Linné, český pak rojok citrolistý.
Plody svojí stavbou i tvarem připomínají moruši, proto bývá v angličtině nazývána indickou moruší - Indian mulberry. V přírodním léčitelství ji již tisíce let používají léčitelé na Havaji, kteří pro ni mají název Noni. Rostlina však pochází z indických tropických pralesů a z oblastí jihovýchodní Asie. U nás ji lze pěstovat pouze ve skleníku se stálou teplotou 20-25 °C. V České republice tedy morindu najdeme jen ve sbírkovém skleníku v Pražské botanické zahradě v Troji a v Botanické zahradě v Teplicích. Stálezelená morinda v dospělosti dorůstá výšky od 3 do 6 m a vytváří plodenství podobná moruši, tvořená souborem více plodů na společné stopce. Zralé plodenství vejčitého tvaru je žlutavě bílé, masité, šťavnaté a nejčastěji dorůstá velikosti zhruba slepičího vejce. Centimetrová červenohnědá semena obsažená v dužnině plodenství mají vzduchový váček, který je celé měsíce udrží na mořské hladině - takto se nejspíš rostlina rozšířila do různých částí světa. Zralé plody mají osobitý, silně nepříjemný pach. Nechávají se tedy osm týdnů dozrávat v kádích a poté se z nich extrahuje šťáva, která nepříjemný pach ztrácí a má ovocnou chuť. Šťáva z plodů morindy příznivě působí na celé spektrum chorob - osvědčila se při poruchách imunitního systému, srdečních a cévních chorobách, bakteriálních a virových infekcích, alergiích, premenstruačním syndromu, cukrovce 2. typu, vysokém krevním tlaku, poruchách zažívání a dalších. Šťáva obsahuje více než 100 aktivních látek, které při vzájemné součinnosti neboli synergii působí mnohem účinněji než jednotlivě samy o sobě. Mnohé z těchto léčivých látek dosud nebyly objeveny v jiných rostlinách. A jak léčivou šťávu z morindy užívat? Z tichomořských ostrovů se k nám dováží 100% přírodní šťáva tmavé barvy a také sušina plodů v podobě kapslí. Šťáva by se měla užívat pravidelně každý den delší dobu (až šest měsíců), a to 4 čajové lžičky 2x denně půl hodiny před jídlem. Upozornění závěrem: Přípravky z morindy neboli Noni by neměly užívat děti, těhotné a kojící ženy a také osoby s onemocněním jater. Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v březnovém časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách praha.rozhlas.cz.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.