Rada pro tento den - 23.12.

23. prosinec 2008
Rada pro tento den

Z prosincového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady, jak čelit potížím se žlučníkem.

Onemocnění žlučníku může mít následujících příznaky: pocit plnosti v břiše, který může být spojený s nadýmáním a říháním. Cítíme tlak pod pravým žeberním obloukem nebo v nadbřišku. Bolest vystřeluje do zad pod pravou lopatku. Zvracíme "zelené šťávy". Nejčastější příčinou potíží bývají žlučové kameny, které obsahují především cholesterol. Častěji se tvoří obézním lidem, ale k jejich vzniku paradoxně může přispět i dlouhodobé hladovění.
Průběžně je naopak nezbytné, abychom dodržovali zásady zdravého stravování a vhodné přípravy pokrmů. Naše strava by tedy měla být nízkocholesterolová s velkým podílem vybrané zeleniny a ovoce. Měla by obsahovat méně tuků, v žádném případě ne přepálené. Jídla tepelně upravujeme co nejkratší dobu, kořeníme jen v rozumné míře. Omezíme i cukr a přidáme na objemu vlákniny.
Žlučníkové kameny se nejčastěji odstraňovaly chirurgicky, v poslední době se používá méně agresivní laparoskopie. Mohou se rozpouštět i speciálními léky. Předepisuje je lékař jen při akutních potížích, není vhodné užívat je dlouhodobě, nebo dokonce stále.
A které konkrétní potraviny jsou pro žlučníkáře zakázané? Samozřejmě tučné vepřové maso, kachna, husa, zvěřina, dále uzené ryby, sardinky, kaviár, očka, nakládaná masa. Zakázaná je také nakládaná zelenina, zelí, kapusta, květák, paprika, okurky, ředkvičky, rybíz, maliny, ostružiny, fíky, datle, melouny, ořechy. Dále také masox, sójová omáčka, alkohol, káva, nápoje sycené oxidem uhličitým, smažené pokrmy, kynuté a lístkové těsto, čerstvé pečivo. Naopak povolené jsou tyto potraviny: tuky v malém množství, netučné mléko a výrobky z něj nebo zakysané výrobky. Libové maso a maso z mladších zvířat, ryby s nízkým obsahem tuků, malé množství drůbeží nebo vepřové šunky, nenadýmavá mladá zelenina, jablka, třešně, broskve, meruňky, banány, z koření petrželová nať, bobkový list, kopr, majoránka, kmín, bazalka, červená sladká paprika.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.