Rada pro tento den - 21.8.

21. srpen 2007
Rada pro tento den

Ze srpnového vydání časopisu Receptář jsme vybrali rady pro zahrádkáře od Ludmily Duškové.

I mravenci mohou na zahradě škodit - dokáží například likvidovat mladé rostlinky a navíc vynášejí na stromy a rostliny mšice, jejichž výměšky, takzvanou medovici, konzumují. Kmeny stromů proto omotáme speciálními lepovými pásy, které ke kmeni pevně přitáhneme. Tyto pásy navíc zabraňují vylézat do koruny stromů i píďalkám. Ve sklenících, pařeništích a jiných uzavřených místech můžeme mravence likvidovat biologickým návnadovým přípravkem Bioformatox, který není toxický a nijak neškodí člověku, teplokrevným živočichům ani včelám. Prášek rozpustíme ve vodě a roztokem důkladně prolijeme místa výskytu mravenců.

Druhá sklizeň - po rané zelenině můžeme na záhony stále vysévat například ředkvičky. Je však nutné vybrat vhodné odrůdy - například odrůdy Lada, Lidka, Tercie, Viola ad. Vybíráme především takové, které jsou vhodné pro dlouhý den a nevybíhají do květu. Na uvolněné záhony můžeme také vysévat hrách. Zde můžeme použít všechny rané odrůdy hrachu dřeňového, cukrového případně i setého. Výborně se osvědčují například odrůdy Oskar, Junos, Rondo ad.

Výsadba jahod - srpen je vhodná doba začít vysazovat jahodník. Na předem připravený pozemek rozložíme černou netkanou textilii a připevníme ji k zemi speciálními kolíky. V požadovaných vzdálenostech prořežeme křížové otvory, do kterých vsadíme dobře zakořeněné sazenice. Než se rostliny ujmou, musíme je pravidelně a dostatečně zalévat. Černá netkaná textilie brání růstu plevelu, plody zůstávají čisté, méně je napadají houbové choroby a jahody dozrávají o několik dní dříve.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.