Rada pro tento den - 2.10.
Počátek října je obdobím, kdy začínají dozrávat lískové oříšky. Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme proto vybrali několik rad, jak o lísky pečovat a jak naložit s jejich plody.
Lísce vyhovují mírné klimatické podmínky. Nemá ráda sucho ani přemokřenou půdu. Snáší mráz až -30 °C. Nebezpečné jsou mrazíky v době květu. Starší keře musíme prosvětlovat. Lísku lze pěstovat i jako stromek. Na jaře nebo na podzim vysazujeme vždy několik keřů různých odrůd na vzdálenost 3 až 4 metry od sebe. Lepší je zvolit jihozápadní svah než jižní, kde by lísky mohly trpět suchem. Nemají rády těžké, zamokřené ani studené půdy. V našich mírných klimatických poměrech se lískám daří dobře. Jsou poměrně nenáročné, dokonce jim nevadí ani znečištěné městské ovzduší. U starších keřů dbáme hlavně na to, aby měly prosvětlenou korunu. Lísky můžeme zmlazovat buď tak, že vyřezáváme některé výhony s plodným rozvětvením, nebo lísku udržujeme do výše kolem tří metrů. Silnější kmínky můžeme odříznout ve výšce kolem 1,5 metru a necháme na nich vzejít plodnou korunu. Plody lísky, lískové oříšky jsou velmi hodnotnou potravinou. Kromě jiného obsahují spoustu minerálů a vitaminů, mezi kterými nechybí vitaminy B1, B2, C a E. Dále obsahuje bor, chrom, draslík, fosfor, hořčík, kvalitní oleje, kyselinu listovou a pantotenovou, mangan, měď, vápník, vlákninu, selen, zinek, železo a další organismu prospěšné látky. Konzumace oříšků velmi pomáhá při psychickém i fyzickém vyčerpání, dále působí preventivně i léčebně proti osteoporóze, zlepšuje paměť, posilují srdce a oběhový systém. A jak lískové oříšky správně uchovat, aby vydržely co nejdéle? Po sklizni oříšky usušíme na lísce v jedné vrstvě. Aby vydržely co nejdéle, oříšky ihned po usušení rozlouskneme a jádra uskladníme v mrazáku. Vyloupaná jádra můžeme také nasucho sterilovat v zavařovacích sklenicích. Košilky z jader odstraníme tak, že je krátce povaříme, zchladíme a propereme pod tekoucí vodou. Jádra můžeme také opražit a pak slupky vymnout v utěrce. Je lepší jádra loupat až těsně před použitím, jinak by mohla žluknout.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka