Rada pro tento den - 20.9.

20. září 2007
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář jsme vybrali odpověď MUDr. Petra Kargera na dotaz čtenářky, jejíž vnučka váhá, zda nechat očkovat své miminko. "Je v tomto případě svobodná volba rodičů na místě?," ptá se čtenářka.

Pokud jde o povinné očkování, je dáno zákonem a měly by se mu podrobit všechny děti bez rozdílu, odpovídá MUDr. Karger. Výjimku tvoří pouze případy, kdy je u dítěte zjevně a přesně zjištěna zdravotní dispozice či choroba, která takové očkování vylučuje. Říkáme tomu kontraindikace. Jde například o děti s prokázanými těžkými poruchami imunity - těch je ovšem jen nepatrné procento. Povinně děti očkujeme proti tetanu, záškrtu, černému kašli, obrně, žloutence typu B, hemofilu influenze B - proti všem těmto jmenovaným chorobám dítě chrání jedna očkovací látka. Děti se dále povinně očkují proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám.
Kdo nedá o své vůli dítě proti těmto nemocím očkovat, porušuje zákon, kterým se snažíme bránit šíření nakažlivých onemocnění. Přesto se však najdou rádoby odborné články a rádoby odborné společnosti, které tvrdí, že očkování je škodlivé. Argumenty typu: "Proč očkovat proti spalničkám, když se prakticky nevyskytují?", jsou velmi krátkozraké a nezodpovědné. Nikomu z oněch v uvozovkách odborníků bych nepřál vidět dítě po těžkém zánětu mozku při spalničkách. Neboť spalničky stále ještě existují a při současné silné migraci obyvatelstva na celém světě je možnost kontaktu s jakoukoliv nemocí vysoká. Lékaři nikdy netajili, že očkování má svá rizika. Ve srovnání s možností nákazy jsou však zlomková. Každému očkování musí předcházet řádné vyšetření dítěte a teprve potom můžeme rozhodnout.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.