Rada pro tento den - 20.12.
Udírnu si lze zhotovit i ve dvou velkých květináčích.
Do jednoho vložíme topnou plotýnku z vařiče, druhý květináč poslouží jako poklop. Potřebovat budeme dva velké květináče z pálené hlíny, starý elektrický vařič, starší pánev, rošt, vhodný teploměr. Nejprve vyvrtáme z boku spodního květináče otvor, aby mohl dovnitř pronikat vzduch. Na dno umístíme plotýnku: Nejprve ji z vařiče odmontujeme; tedy rozpojíme dráty, kabel protáhneme odtokovou dírkou na spodku květináče a pak plotýnku zase připojíme. (V ideálním případě zachováme i funkci termostatu, takže budeme schopni knoflíkem pod květináčem ovládat teplotu.)
Na rozpálenou plotýnku budeme klást misku s polínky dřeva, třeba švestkového či ořechového, aby v udírně bylo správně voňavo. Misku uděláme například ze starší pánvičky, držátko odmontujeme.Pánev by měla být asi tak velká jako plotýnka vařiče, na kterém bude stát. K hornímu okraji květináče dáme rošt, nejlépe kruhovou grilovací mřížku. Na ni budeme pokládat maso určené k tepelné úpravě. Druhý květináč slouží jako poklop. Otočíme ho dnem vzhůru a do odtokové dírky umístíme teploměr.
Další podrobnosti o postupu, jak vyrobit udírnu z velkých květináčů, najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz, respektive na jeho nových kutilských stránkách www.MojeDilo.cz
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.