Rada pro tento den - 20.12.

20. prosinec 2010

Udírnu si lze zhotovit i ve dvou velkých květináčích.

Do jednoho vložíme topnou plotýnku z vařiče, druhý květináč poslouží jako poklop. Potřebovat budeme dva velké květináče z pálené hlíny, starý elektrický vařič, starší pánev, rošt, vhodný teploměr. Nejprve vyvrtáme z boku spodního květináče otvor, aby mohl dovnitř pronikat vzduch. Na dno umístíme plotýnku: Nejprve ji z vařiče odmontujeme; tedy rozpojíme dráty, kabel protáhneme odtokovou dírkou na spodku květináče a pak plotýnku zase připojíme. (V ideálním případě zachováme i funkci termostatu, takže budeme schopni knoflíkem pod květináčem ovládat teplotu.)

Na rozpálenou plotýnku budeme klást misku s polínky dřeva, třeba švestkového či ořechového, aby v udírně bylo správně voňavo. Misku uděláme například ze starší pánvičky, držátko odmontujeme.Pánev by měla být asi tak velká jako plotýnka vařiče, na kterém bude stát. K hornímu okraji květináče dáme rošt, nejlépe kruhovou grilovací mřížku. Na ni budeme pokládat maso určené k tepelné úpravě. Druhý květináč slouží jako poklop. Otočíme ho dnem vzhůru a do odtokové dírky umístíme teploměr.

Další podrobnosti o postupu, jak vyrobit udírnu z velkých květináčů, najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz, respektive na jeho nových kutilských stránkách www.MojeDilo.cz

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.