Rada pro tento den - 20.11.

20. listopad 2008
Rada pro tento den

Z posledního čísla časopisu Receptář jsme vybrali několik listopadových rad Ludmily Duškové pro zahrádkáře.

Již v listopadu odebíráme vyzrálé rouby peckovin pro jarní roubování. Rouby skladujeme buď v mírně vlhkém písku v chladném sklepě, nebo je můžeme založit do půdy na severní straně budovy. Nemáme-li tuto možnost, uchováváme rouby v mikrotenových sáčcích v chladničce - spodní část roubů obalíme kouskem vlhké tkaniny nebo vaty. Pravidelně kontrolujeme, zda rouby nevyschly, nebo naopak ve vlhkém prostředí nezplesnivěly. Pokud jsme dosud nestihli vyhnojit půdu organickými hnojivy a zrýt ji, uděláme to ještě během listopadu, pokud to počasí dovolí. S rytím se určitě nevyplatí zbytečně otálet, protože podzim je jednoznačně vhodnější než jaro. Během zimy totiž může zem dobře promrznout, drží vláhu a na jaře se lépe připravuje na pěstování rostlin. Pokud pěstujeme ve volné půdě ozimé druhy zelenin, které jsme vysévali v srpnu a v září, vyplatí se tyto porosty chránit proti nízkým teplotám chvojím nebo slámou. Ještě výhodnější je ale použít netkanou textilii, ta chrání rostliny nejen proti nežádoucím účinkům nízkých teplot, ale i proti poškození ptactvem a zvěří. Zimní pórek stačí jen důkladně přihrnout zeminou. Pokud ve skleníku likvidujeme poslední rajčata, zelené plody nemusíme vyhazovat, ale můžeme je nechat dozrát. Dobře dozrají například zabalené po jednom do hedvábného papíru, vyrovnané v bedýnce a uložené společně se zralými jablky nebo banány, které vylučují etylén, který pomáhá dozrávání. Vyvinutá rajčata také dojdou zavěšená nad kotlem ústředního topení, stačí je uložit do mělkého košíku.

Spustit audio