Rada pro tento den - 18.9.

18. září 2007
Rada pro tento den

Minulý týden vyšlo speciální číslo Receptáře věnované zateplování bytů a domů. Z jeho obsahu jsme vybrali rady, jak osadit staré okno speciálními dvojskly a výrazně tak snížit jeho tepelně a zvukově izolační parametry.

* Rozměry dvojskla (nebo skla s fólií Heat Mirror, případně trojskla) nemusejí na milimetr odpovídat rozměrům rámu okenního křídla. Rozměr zasklívacího prostoru lze mírně zvětšit. Opravujeme-li více oken, zjistíme, že každé křídlo je malinko jiné.

* Vysadíme křídla a vyndáme z nich zasklení. Z bezpečnostních důvodů pracujeme v kožených rukavicích. I když se snažíme postupovat co nejopatrněji, musíme počítat s tím, že okenní tabule nemusí tuto operaci přežít zcela bez úhony.

* Drážku v rámu prohloubíme, aby sklo bylo alespoň 4 mm utopené. Sklo může i lícovat, ale pak je nutné je v rámu upevnit dodatečnými přídržnými lištami. Drážku hloubíme horní frézkou a frézou s bočním a dolním odběrem. Oba nástroje jsou relativně drahé, při opravě jednoho okna si frézku raději půjčíme.

* Drážku v rozích, kam nemůžeme s frézou, vydlabeme ručně dlátem.

* Zasazené sklo by mělo mít na okrajích malou vůli, která umožní vyrovnat tepelnou roztažnost (dilataci) zasklení.

* Sklo v rámu zajistíme plechovými trojúhelníčky, které zatlačíme do rámu, a zatmelíme neutrálním silikonovým tmelem.

* Dvojskla jsou přibližně třikrát těžší než dříve používané tabule o tloušťce 2,5 mm. Přesto není třeba mít obavy, že staré rámy oken nevydrží větší zátěž. Okenní křídla totiž obvykle mají tvar obdélníku postaveného na výšku a panty tedy bezpečně vydrží i několikanásobně vyšší zatížení. Okno s novým zasklením se otevírá a zavírá bez problémů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.