Rada pro tento den - 17.7.

17. červenec 2008
Rada pro tento den

Z červencového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady, jak využít dešťovou vodu. Většinou jí jen zaléváme zahradu, ale můžeme ji použít i v domácnosti a ušetřit tak za vodné a stočné.

Dešťovkou můžeme mýt auta a další stroje či zařízení v domácnosti, můžeme jí splachovat WC a dokonce jí můžeme prát prádlo. Existují totiž systémy, které to umožňují. Voda svedená ze střechy musí nejprve projít filtrací, která vodu zbaví drobných mechanických částic, které by mohly ucpávat rozvody. Odstraní také choroboplodné zárodky a bakterie ohrožující zdraví. Choroboplodné zárodky nebo bakterie jsou většinou vázany na nečistoty, proto je třeba filtry pravidelně čistit. Přefiltrovaná voda se pak skladuje v akumulační nádrži, odkud ji čerpá speciální vodárna do rozvodu vody po domě. Pro rodinný dům by měla mít nádrž objem 6 až 9 kubických metrů. V domě je také třeba vybudovat dvojí rozvod pro pitnou a dešťovou vodu sestavený tak, aby se dešťová voda v žádném případě nedostala do potrubí s pitnou vodou. Pořizovací ceny systémů na využití dešťové vody se pohybují mezi šedesáti až sto tisíci korun, které by se měly vrátit v úsporách za vodné a stočné pitné vody - některé firmy uvádějí asi desetiletou návratnost investice.

Pokud bychom chtěli na investici ušetřit, vlastními silami si můžeme zbudovat a osadit železobetonovou akumulační nádrž - investovat však budeme vlastní námahu a čas. Na praní prádla dešťovkou je třeba si pořídit pračku, která má dva samostatné přívody a program, který pro předpírku, hlavní praní a první máchání pustí dešťovou vodu a pro konečné máchání vodu pitnou. Náklady na speciální pračku umoří i to, že nemusíme kupovat změkčovací prostředky, protože dešťová voda už je měkká. Z ohrožení zdraví strach mít nemusíme. Jeden německý výzkum prokázal, že - citujeme "počet bakteriálních zárodků v prádle vypraném v dešťové vodě byl srovnatelný s výsledky u prádla vypraného v pitné vodě. Množství bakteriálních zárodků není ani tolik závislé na kvalitě vody, ale spíše na míře znečištění špinavého prádla." Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete na našich webových stránkách praha.rozhlas.cz. Celý článek o využití dešťové vody v domácnosti najdete v červencovém časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.