Rada pro tento den - 16.4.

16. duben 2010

Z dubnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady čtenářky Heleny Jiroutové, jak zpracovat maso z králíka.

Paní Jiroutová, které je 61 let, s tím má dlouholeté zkušenosti - píše, že stahovat a porcovat králíka ji naučil dědeček již v deseti letech. Když králíka stáhneme a vyvrhneme, odřízneme mu hlavu, částečně břicho, přední nohy, hrudník (žebra) a od hřbetu i zadní nohy. Maso dáme ihned do mísy s vodou, aby šlo dobře odblanit. Maso propláchneme, a poté ho necháme ponořené v čisté vodě asi půl hodiny, nebo třeba i hodinu, ale je zbytečné maso máčet dlouho. Pak jednotlivé části odblaníme a omyjeme. Krk oddělíme od žeber, která při páteři rozpůlíme na dvě části, prostředek také rozpůlíme. Očištěné maso necháme v pekáčku nebo v míse okapat, pak vodu slijeme, znovu je ještě jednou omyjeme a necháme okapat a poté králíka nasolíme. Když druhý den připravujeme králíka k obědu, maso opět opláchneme a připravíme je běžným způsobem, ale solíme už méně. Když se maso nasolí a nechá do druhého dne odležet, není cítit králičinou a je slané i uvnitř. Játra nenecháme dlouho ve vodě a uložíme je v igelitovém sáčku do chladničky, aby neokorala. Podle zkušeností našich předků má každé maso „umřít“, proto není dobré je hned zmrazovat. Podobně zpracujeme i celého králíka, kterého si přineseme domů z obchodu.

Pokud chcete vědět více, text najdete v dubnovém čísle časopisu Receptář nebo na webových stránkách ireceptar.cz.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.