Rada pro tento den - 15.4.

15. duben 2009

Kedlubna je jednou z prvních zelenin jara. Později v létě však kedlubny na zahradě praskají, uvnitř dřevnatí a vyšeptávají. Z dubnového čísla časopisu Receptář jsme proto vybrali rady, jak si užívat této křehké a šťavnaté dietní zeleniny utržené přímo ze záhonu co nejdéle.

Zkušenější zahrádkáři vědí, že je možné pěstovat některou z odrůd, které nedřevnatí a navíc nevybíhají do květu. V tomto ohledu svědčené letní kedlubny Sparta F1 na trhu úspěšně nahradila odrůda Kossak F1. Vegetační doba těchto kedluben je 85 dní od výsevu do sklizně. Semeny kedluben Kossak F1 vyséváme kdykoliv během sezony 6-10 týdnů před předpokládaným termínem výsadby. Přitom ale musíme počítat s tím, že čím kratší je den, tím delší bude doba předpěstování. Sazenice přepichujeme do zeminy se středním obsahem živin. Kedlubny zaléváme pravidelně, ale nepřemokřujeme je, aby ke kořenům mohl vzduch. Při letním a podzimním pěstování můžeme kedlubny vysévat přímo na stanoviště v odstupech 20-25 cm do řádků vzdálených 30-40 cm. Kedlubny obsahují mnoho cenných látek, mají až 60 mg vitaminu C ve 100 g, mnoho karotenu, vitaminu E, B, dále obsahují kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo a zinek. Nalezneme v ní i protisklerotický inositol a sloučeniny síry, které působí proti bakteriím, a biotin, který je důležitý pro zdravé vlasy a pokožku. Selen zase chrání před volnými radikály a před arteriosklerózou. Kedlubny také obsahují látku zvanou cholagogum, která urychluje vylučování žluče a její transport do střev. Mají také nízkou energetickou hodnotu (ve 100 gramech je 50 kalorií) a jsou tedy vhodné pro redukční diety. Hodí se do polévek, příkrmů, je z nich výborný kedlubnový bramborák, vynikající je salát z hrubě nastrouhané kedlubny, ke kterému přidáme pálivou papričku, sůl, citronovou šťávu, olej a strouhaný křen. Můžeme si také připravit kvašené kedlubny: Na dno zavařovací sklenice dáme snítku kopru, přidáme oloupané na nudličky nastrouhané kedlubny, 2 kávové lžičky soli, lžičku cukru, 2 nadrobno nakrájené cibule, trochu nového koření, 5 kuliček pepře a sklenici uzavřeme víčkem. Směs nenecháme kvasit déle než tři dny. Kvašené kedlubny musíme rychle spotřebovat.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.