Rada pro tento den - 15.2.

15. únor 2008
Rada pro tento den

Z únorového čísla časopisu Receptář jsme dnes vybrali další užitečné rady čtenářů. Jan Štopl z Olomouce například radí, jak vyplašit holuby, aby nesedali na široký parapet okna a neznečišťovali jej.

Pan Štopl to vyřešil tak, že si sehnal několik starých lesknoucích se kotoučků cédéček a navlékl je na drát, který natáhl nad parapet. Záblesky udrží ptáky v patřičné vzdálenosti. Drahomíra Kramolišová z Malenkova si vyrábí obaly na knížky z fólie, do které jsou baleny časopisy, které si předplatila. Časopis položí na šířku a asi sedm centimetrů od pravého i levého kraje prostřihne horní vrstvu fólie. Časopis opatrně vyjme a fólii použije jako obal na menší knihu nebo sešit. Ušetří za obal a kniha při čtení tolik netrpí. Jiří Míka z Karlových Varů používá vlastní způsob čištění stříbrných předmětů. Čističe na stříbro sice můžeme koupit v obchodě, ale je to chemie a vyčištěné předměty často zapáchají. Když použijeme trochu zubní pasty nebo kečupu, dosáhneme stejného výsledku a ještě ušetříme. Jan Pavlíček z Chotěboře používá vlastní náhradu sněhových řetězů. Píše, že na sníh vyjíždí jen výjimečně, a tak se rozhodl na řetězech ušetřit. Ale rada se může hodit i v nouzi, když jsme náhodou řetězy zapomněli doma. Pan Pavlíček používá staré klínové řemeny, které v případě potřeby navlékne na kola. Pokud kola podkluzují na uježděném sněhu, může nám také pomoci jedna nebo nejlépe dvě domovní rohožky, které podkládáme pod kola auta tak dlouho, dokud se nedostaneme na drsnější povrch vozovky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.