Rada pro tento den - 15.11.

15. listopad 2007
Rada pro tento den

Dnes jsme z listopadového čísla časopisu Receptář vybrali tipy, jak si poradit s virózami.

Především je důležité vhodně se oblékat, abychom neprochladli, zvýšit přísun vitaminů v podobě konzumace ovoce a zeleniny, v rizikových obdobích pak i užíváním speciálních doplňků stravy. Můžete také zkusit osvědčené bylinkové čaje a sirupy. Imunitu zvyšuje třapatka nachová (Echinacea purpurea), z níž se připravují sirupy a kapky. Dále kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), která působí na celý organismus, čistí krev, tedy zbavuje tělo škodlivin. K méně známým bylinkám patří černohlávek obecný (Prunella vulgaris), rostlinka z čeledi hluchavkovitých, která má antibiotické a antibakteriální účinky. Posiluje organismus (především činnost plic a močového měchýře) a podporuje regeneraci po různých infekcích. Zvyšuje srážlivost krve, proto by neměl být používán současně s přípravky, které ji snižují. Čaj z černohlávku se připravuje ze tří čajových lžiček sušené drogy a půllitru vody - vše se tři minuty povaří a nechá ustát. Černohlávek je vhodný také ke koupelím, pomáhá při bolestech svalů a kloubů.
A zmíníme také tužebník jilmový (Filipendula ulmaria), jenž slouží jako jeden ze zdrojů přírodních salicylátů - spireinů, ze kterých se v těle vytváří kyselina salicylová, kterou známe už dlouho pod jménem aspirin. Rostlina působí protizánětlivě, tlumí bolesti a snižuje horečku, má antibakteriální účinky a používá se také jako antirevmatikum. Sušený květ nebo celá nať se používají do čajových směsí, nebo jako nálev ze dvou až tří lžiček drogy na 2 dl vody - denně je možné vypít dva až tři šálky.

Spustit audio