Rada pro tento den - 14.8.

14. srpen 2007
Rada pro tento den

Ze srpnového vydání časopisu Receptář jsme vybrali radu MUDr. Otakara Budy čtenářce, jejíž kolega v práci před časem onemocněl lymeskou boreliózu. Čtenářka by ráda věděla, zda existují i jiní přenašeči této nemoci, než obecně známá klíšťata.

Ano, je to tak, lymeskou boreliózu může přenést jakýkoliv létající hmyz, který saje lidskou krev - tedy i komáři, muchničky a další, říká doktor Buda. Tuto zákeřnou nemoc lidé znají necelých 30 let. Onemocnění vyvolává bakterie Borrelia burgdorferi. K odhalení nemoci napomohly dvě ženy z města Lyme v USA, když u svých dětí zpozorovaly ne zcela typické příznaky revmatického onemocnění. Obě matky nechaly své ratolesti důkladně vyšetřit, a lékaři skutečně zjistili, že jde o novou, zatím neznámou nemoc. Vědci ji v roce 1979 nazvali Lymeskou nemocí podle místa prvního odhaleného výskytu. Hlavním a typickým přenašečem je, jak známo, klíště (Ixodes ricinus). V menší míře přenáší borelie i další hmyz sající krev - tedy komáři, blechy, muchničky, ovádi a bzikavky. Hmyz při sání vypouští do lidské krve látku bránící jejímu srážení a s touto látkou i borelie. Přenašeči je získávají od drobných volně žijících obratlovců. Z člověka na člověka je přenos možný jen z matky na potomky během vývoje plodu v děloze. Rozhodně je vždy potřeba dbát na důkladné vyšetření protilátek proti boreliím a podle výsledku pak řídit léčbu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.