Rada pro tento den - 14.11.

14. listopad 2007
Rada pro tento den

Dnes jsme z listopadového čísla časopisu Receptář vybrali radu MUDr. Petra Kargera, týkající se rodičů dětí s dyslexiií, tedy diagnózou, která se týká velkého procenta populace.

Rodiče zajímá, jak mají s dítětem pracovat co nejúspěšněji doma. Dyslexie je specifická porucha učení, která má různé formy a je tedy třeba nejprve přesně diagnostikovat, zda-li se jedná o formu těžkou, střední či lehkou. Rovněž je nutné zjistit, jestli kromě dyslexie netrpí dítě současně ještě některou z dalších poruch ADHD (Attention Deficit Hyperaktivity Disorder) - porucha pozornosti se zvýšenou aktivitou - disgrafií, dyskalkulií apod. Všechny tyto vady se vzájemně ovlivňují a ve svém účinku potencují. Pro všechny je charakteristický nedostatek trpělivosti a soustředění dítěte.
Je -li na základě pečlivého vyšetření psychologem stanovena například diagnóza izolované dyslexie, měl by tento následně ve spolupráci se speciálně vyškoleným pedagogem - určit postup pro výuku ve škole. Ta se stane základem pro následný domácí režim. Domácí cvičení totiž musí být doplňkem, který dítě nebude vyčerpávat nebo dokonce traumatizovat. To by se dostavil efekt spíše opačný. Musí se vymyslet systém, jenž je více hrou či soutěží, která dítě zaujme a ve které by dítě mělo vítězit! Proto potomka musíme stále povzbuzovat částečnými úspěchy! Nikdy se nesmíme zlobit či ho dokonce trestat!
Lékaři proto nedoporučují s dítětem zásadně necvičit večer, kdy už je unavené a možnost soustředění mizivá. Je třeba se zmínit také o tom, že neexistuje jen jedna cesta nápravy. Nemáme-li úspěch s jednou, je třeba vyzkoušet jinou. Pečlivý výběr a precizní, trpělivé provedení nás jistě přivede k cíli. Když ne dnes, tak zítra, za rok nebo za pět let. Ale jistě přivede!

Spustit audio