Rada pro tento den - 1.4.

1. duben 2010
Rada pro tento den

Z dubnového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali tip, jak vyzdobit velikonoční stůl batikovaným prostíráním.

K jeho výrobě budeme potřebovat:
● Bílou bavlněnou látku na ubrousky o rozměrech 35x35cm, rozměry látky na ubrus volíme podle rozměrů stolu
● Kousky vzorované látky s dekorativními obrázky – např. s husičkami, kuřaty, vejci a podobně
● Barvu na textil (například zelenou, oranžovou) hrnec, ocet, případně fixační roztok na barvy
● Gumové rukavice, gumičky nebo provázek, nůžky


Podle návodu si připravíme barvicí roztok. Bílou látku poskládáme jako harmoniku. Vzniklý pruh pak poskládáme tak, aby vznikla kostka. To pak pevně do kříže omotáme gumičkou nebo převážeme provázkem, navlékneme si gumové rukavice a balíček obarvíme v připraveném roztoku. Nerozbalený balíček pak vložíme do roztoku octové vody nebo do fixačního roztoku a necháme 30 minut ustálit. Pak balíček rozbalíme, látku vymácháme ve studené vodě a znovu ji zafixujeme v octovém či fixačním roztoku. Látku znovu vymácháme, usušíme a vyžehlíme. Rohy každého ubrousku pak ozdobíme obrázky, které vystřihneme ze vzorované látky. Vystřižené kusy budou mít tvar trojúhleníků. Na každý roh ubrousku nejprve přišijeme nejdelší stranu trojúhelníku tak, aby další dvě strany trojúhelníku lícovaly s obvodem ubrousku a asi o 1 cm jej přesahovaly. Obvodové strany trojúhelníku pak dvakrát přeložíme, přehneme přes okraj na rubovou stranu ubrousku a přišijeme. Celé prostírání nakonec přežehlíme. Stejným postupem vyrobíme i ubrus.


TIP
Batikovanou látkou můžeme také polepit polystyrénové vejce a získáme tak další dekoraci ladící s prostíráním.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v dubnovém čísle časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách www.ireceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.