Rada pro tento den - 13.5.

13. květen 2008
Rada pro tento den

Z květnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali návod, jak si vyrobit domácí šunku a návod, jak odizolovat dřevěné trámky zahradního přístřešku.

Návod na domácí šunku poslala Božena Polášková z Loštic, která jej kdysi získala od místního řezníka.

Vepřové maso z kýty bez tuku nakrájíme na kostky velké jako krabička od zápalek. Na 1 kg masa použijeme 1 polévkovou lžíci soli, půl polévkové lžíce pískového cukru, 1 kávovou lžičku urychlovací soli a deci vody. Všechny ingredience dáme do mísy a dobře je promícháme. Hmotu pak po menším množství ukládáme do sáčku na tlačenku a řádně ji dovnitř natlačíme. Sáček uzavřeme a na dva dny jej uložíme do spodní části chladničky. Poté šunku vaříme dvě hodiny ve vodě teplé 70-75 °C. Nakonec ji vyndáme a necháme vychladnout. Tuto recepturu lze použít i při lisování ve formě na šunku.

Pokud se rozhodneme postavit si na zahradě přístřešek nebo pergolu, opěrné trámky stavby by neměly být zapuštěny přímo do betonu, aby nenatahovaly vlhkost. Proto každý trámek usadíme do kovových držáků, které vyrobíme ze silného ocelového plechu. Postup výroby držáku je následující: Z plechu vyřízneme tři stejné čtverce. Do dvou z nich na protilehlých stranách vyvrtáme čtyři otvory pro vruty, čtverce v půlce ohneme do profilu písmene L. V rozích třetího čtverce vyvrtáme otvory pro kotvicí šrouby a přivaříme na něj L profily nastojato tak, aby kopírovaly profil trámku. Hotové držáky natřeme barvou, usadíme je na místa, kde budou stát trámky a podle otvorů v rozích držáků vyvrtáme do betonu otvory, v nichž šrouby v kotvách nebo hmoždinkách držáky upevníme. Můžeme také již při betonování do patek zapustit šrouby a držáky k nim připevnit matkami. Do zakotvených držáků vsuneme trámky a upevníme je v držácích vruty.

Spustit audio