Rada pro tento den - 1.2.

1. únor 2008
Rada pro tento den

Pro dnešní den jsme pro vás z únorového Receptáře vybrali tip odbornice Ludmily Duškové, která radí, jak se správně postarat o odkvetlou Amarylis.

Pokud doma pěstujete - nebo jste k Vánocům dostali darem krásně kvetoucí rostlinu amarylis, určitě oceníte radu, jak s ní naložit, aby kvetla i v následující sezoně. Brzy začne uvadat, neboť únor je obdobím, kdy dokvétá většina amarylisů pěstovaných v bytech. Podle častých dotazů, lze soudit, že jen málo pěstitelů ví, jak s odkvetlou rostlinou naložit, aby cibule zase následující rok vykvetla. Po odkvětu odstraníme stvol a cibuli s listy vydatně přihnojujeme a podle potřeby zaléváme. Takto je nutné postupovat až do konce srpna. Hnojení je důležité pro načerpání zásobních látek na vytvoření nového květu. Rozhodně však neodstraňujeme listy.

Nesmírně důležitá je pro amarylisy doba vegetačního klidu. Nejvíce se osvědčuje ukládat cibule do zimního klidu začátkem září. Cibuli vyjmeme z květináče, teprve v této době odřízneme listy a opatrně odstraníme zeminu tak, abychom nepoškodili kořeny. Takto připravené cibule uskladníme na dobu minimálně 8 týdnů, ale raději 3 měsíců při teplotě 12-16 °C.

Tato teplota je nesmírně důležitá, protože amarilysy jsou takzvané termofikční rostliny, to znamená, že během nevegetačního klidu se v cibulích vyvíjejí zárodky budoucích květů. Při nižší teplotě by tento proces nenastal a při vyšší by se zastavil a cibule by pak nekvetly. Po uplynutí tří měsíců můžeme cibule kdykoli znovu nasadit a těšit se na nádherné květy.

Spustit audio