Rada pro tento den - 1.12.

1. prosinec 2008
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali rady, jak o Vánocích věštit za pomoci větviček různých stromů.

Například z větviček třešní necháme vyrašit takzvané barborky. Větvičku musíme řezat právě v den svátku svaté Barbory, tedy již tento čtvrtek. Třešeň by měla být stará alespoň deset let a větvičku bychom měli ustřihnout v okamžiku, kdy se první sluneční paprsek dotkne obzoru. Dříve si větvičku odnesly svobodné dívky domů do vázy s vodou a pak už jen čekaly. Barborka rozkvetlá 24. prosince slibuje svatbu do roka a do dne, ale každý den, o který rozkvete dříve, zkrátí předsvatební lhůtu o jeden měsíc. Pokud jsme ve stavu manželském a jde nám již jen o krásu květů, nemusíme být na den přesní, dokonce se můžeme i o pár dní opozdit. Vůbec to nevadí, teplota, která má na rychlost nakvétání zásadní vliv, je v dnešních bytech mnohem vyšší, než bývala v chalupách našich předků. Nezapomeneme konec větévky šikmo seříznout ostrým nožem. Vázu postavíme do místnosti se stálou teplotou a vodu pravidelně doplňujeme.
Vykvést nám mohou doma o Vánocích i snítky zlatice (Forsythia). Podle pověsti mají schopnost předpovídat, jak na tom budeme s penězi. Větévky zlatice musíme nařezat o půlnoci v předvečer svátku svatého Mikuláše a pak s nimi dál zacházet stejně jako s barborkou. O Štědrém večeru pak bude zlatice připravena rozkrýt nám mnohá finanční tajemství. Jen musíme své otázky formulovat natolik jednoznačně, aby odpověď mohla znít ano či ne. Máme-li otázek více, musíme si pořídit více větviček. Aby se nám větévky a otázky nepopletly, označíme je třeba barevnými stužkami a poznamenáme si, co jednotlivé barvy znamenají. Pozor ale, otázky nesmíme nikomu prozradit, nebo bude předpověď neplatná. Tak a teď už co zlatice napoví: Vyraší-li pouze listy, budeme se muset v následujícím roce hodně snažit, abychom daného cíle dosáhli; vyraší-li květy, je to dobré znamení, že v dalším roce se naše cíle splní; uschne-li větvička docela, nezbývá, než utěšovat se, že po hubených letech obvykle následují léta tučná.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.