Rada pro tento den - 10.9.

10. září 2007
Rada pro tento den

Víte, že běžnými okny uniká z bytu 30 až 40 procent energie? Z nového čísla časopisu Receptář jsme proto vybrali několik užitečných rad, jak vybrat a instalovat moderní okna, která tyto ztráty podstatně sníží.

Cenově bývají nejpřijatelnější plastová okna, jejichž cena bývá o dvacet, třicet i více procent nižší než u dřevěných eurooken. Nejdražší pak jsou okna hliníková. Pro nákup se snažíme vybrat období, kdy prodejci nabízejí slevy. Výhodné bývají hlavně zimní slevy, zvláště v kombinaci s množstevními slevami (když se pro výměnu rozhodne více nájemníků). Výměny oken je možné provádět i v zimě - s dnes používanými montážními materiály lze obvykle pracovat při teplotách do -10 °C. Investice do plastových oken by se měla vrátit v úspoře za energie asi do osmi let.

Plastová okna se většinou vyrábějí z kvalitních zahraničních profilů, těžko se proto spleteme ve výběru. Pro správnou funkci oken je však podstatná kvalitně provedená montáž - a v tom se již firmy liší. U dřevěných oken kvalita kolísá a také údržba je během let provozu náročnější. Není příliš moudré montovat okna svépomocí - bez odborné montáže budeme jen těžko uplatňovat nárok na záruku, pokud okno bude mít nějakou závadu. Instalační firma by měla postupovat následovně: zakrýt podlahy, přístupové cesty v bytě i samotné pracovní místo, demontovat staré okno a odklidit a vyčistit okenní otvor. Osadit nový okenní rám do otvoru, rám vypodložit a ukotvit ve vodorovné poloze, spáru utěsnit montážní pěnou a poté ji uzavřít a začistit zvenčí i z místnosti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.